Tuj pej tu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tuj pej tu
A Tuj pej tu (Tui bei tu) 60. próféciájának, a mű címadó illusztrációja („A hátat lökdöső képe”)
A Tuj pej tu 60. próféciájának, a mű címadó illusztrációja („A hátat lökdöső képe”)
Szerző Li Csun-feng (李淳風) (602–670) – Jüan Tien-kang (袁天罡)
Ország Tang.kori Kína
Nyelv klasszikus kínai nyelv
Téma próféciák
Műfaj jóskönyv
Kiadás
Kiadás dátuma 7. század
A Wikimédia Commons tartalmaz Tuj pej tu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Átírási segédlet
Tuj pej tu
Kínai átírás
Hagyományos kínai 推背圖
Egyszerűsített kínai 推背图
Mandarin pinjin Tuī bèi tú
Wade–Giles T'ui1 pei4 tu2

A Tuj pej tu a Tang-dinasztia idejéből, a 7. századból származó kínai jóskönyv, amelynek szerzői Li Csun-feng (李淳風) (602–670) és Jüan Tien-kang (袁天罡). A 60 próféciát tartalmazó művet általában Nostradamus könyvéhez szokták hasonlítani. A Kínai Népköztársaságban sokáig tiltott műnek számított, de Tajvanon, Hongkongban és Makaón nagy népszerűségnek örvendett és örvend ma is. A népszerű kommentárokkal ellátott modern kiadásai 1990-es évektől kezdve Kínában is bestsellernek számítanak az utcai könyves standokon.

Tartalma[szerkesztés]

A Tuj pej tu összesen 60 próféciát tartalmaz Kína jövőjével kapcsolatban. A zömében négy (estenként három vagy hét) írásjegyből álló, négysoros próféciákat, jóslatotokat (csen 讖) öt vagy hétszavas, négysoros költemények (szung 頌) fejtik ki bővebben. Valamennyi próféciához egy-egy meglehetősen szürreális fametszetes kép is tartozik, amely mintegy illusztrációja a próféciáknak és a verseknek. A mű címének jelentése: „A hátat lökdöső képe”, amely az utolsó, 60. prófécia illusztrációjára utal. A próféciákban leírt, bekövetkező események időrendi sorrendben állnak. A megfogalmazások homályosak, több értelműek, konkrétum nélküliek, épp ezért a jóslatok tág teret engednek az értelmezési kísérleteknek. A szöveget behatóbban tanulmányozó szakemberek, a fennmaradt többféle verzió egybevetésével arra a következtetésre jutottak, hogy a történelem során a művet részleteiben többször is átírták, újra fogalmazták.

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Miles 1996: Miles, James A. R. Legacy of Tiananmen: China in Disarray. University of Michigan. 1996. ISBN 0-472-08451-8

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A kínai Wikiforrásban további forrásszövegek találhatók Tuj pej tu témában.