Tudósító (foglalkozás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az ARD német közszolgálati televízió tudósítója 2008-ban

A tudósító (latinból eredő régies megnevezése: korrespondens, vagyis levelező[1]) olyan újságíró, aki a helyszínről számol be, és tájékoztat egy eseményről.[2] Az újságírói szakma egyik speciális ága a külföldre,[3] vagy a szerkesztőség székhelyétől távolra – vidékre – kiküldött állandó tudósító, aki életvitelszerűen tartózkodik egy városban vagy országban, hogy onnan éveken keresztül küldjön írásokat, riportokat.

A tudósító lehet televíziós, rádiós vagy a nyomtatott, illetve elektronikus sajtó munkatársa, az általa leadott anyag pedig a sajtóműfajok bármelyikéből meríthet: lehet tudósítás, riport interjú vagy csak egyszerű híranyag.

Szakterületek[szerkesztés]

Ha egy tudósító huzamosabb ideig foglalkozik egy adott szakterülettel, akkor a terület problémáiban való elmélyülés, a személyes kapcsolatok és az informátorokkal kialakult bizalmi viszony a szerkesztőség munkáját is megkönnyíti. Ezért egyes újságírókat hosszabb időre delegálják bizonyos tudósítói területre.

Ilyen területnek számít a parlamenti tudósító (ennek Magyarországon a legismertebb képviselője Mikszáth Kálmán volt), a sporttudósító, haditudósító vagy az úgynevezett rendőrségi, vagy bűnügyi tudósító.[4]

Külföldre – vagy nagyobb országok esetén a vidékre – kiküldött tudósító fenntartását – a magas költségek miatt – elsősorban nemzetközi hírügynökségek engedhetik meg maguknak, ugyanakkor a világ számos sajtóvállalata és napilapja is foglalkoztat valamilyen formában tudósítókat. Magyarországon az utolsó napilap, amely saját belföldi tudósítóhálózattal rendelkezett, a 2016-ban megszűnt Népszabadság volt.[5] A világon a legnagyobb tudósítói hálózattal a német ARD médiatömörülés és a közszolgálati brit BBC rendelkezik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Somogyi Ede: Magyar lexikon. X Budapest: WILCKENS ÉS WAIDL KIADÓHIVATALA. 1882. 572. o.  
  2. Bernáth László (szerk.): Bevezetés a műfajismeretbe. Budapest, Pécs: Dialóg Campus Kiadó - MÚOSZ. 2008. 60. o.  
  3. Corresponsal. Gran Enciclopèdia Catalana (2015) (Hozzáférés: 2018. november 28.)
  4. Bernáth László: Műfajismeret. Budapest: Sajtóház Kiadó. 59–61. o.  
  5. Becker András: Indul az Országszerte, az Átlátszó blogja a körúton túli világ híreivel. Átlátszó.hu (2017. november 24.) (Hozzáférés: 2018. november 29.)
Commons:Category:Correspondents
A Wikimédia Commons tartalmaz Tudósító (foglalkozás) témájú médiaállományokat.