Tuamotu-Gambier-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tuamotu-Gambier-szigetek
Tuamotu-Gambier térképe
Tuamotu-Gambier térképe
Közigazgatás
Ország  Franciaország
Tengerentúli terület  Francia Polinézia
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Fekvése Csendes-óceán
Elhelyezkedése
French Polynesia-CIA WFB Map.png
Tuamotu-Gambier-szigetek (Francia Polinézia)
Tuamotu-Gambier-szigetek
Tuamotu-Gambier-szigetek
Pozíció Francia Polinézia térképén
d. sz. 18° 02′, ny. h. 141° 25′Koordináták: d. sz. 18° 02′, ny. h. 141° 25′

A Tuamotu-Gambier-szigetek (franciául: Îles Tuamotu-Gambier) földrajzi értelemben a Tuamotu-szigetekből és a Gambier-szigetekből áll, amelyek egymás közelében helyezkednek el.

A Tuamotu-Gambier-szigeteken a közigazgatási körzet és a választói körzet nem azonos, mivel Francia Polinéziában 5 közigazgatási körzet van (franciául: subdivisions administratives), azonban 6 választói körzet (fr: circonscriptions électorales).

Közigazgatási körzete[szerkesztés]

Közigazgatásilag a Tuamotu-Gambier-szigetek együtt alkotják az 5 francia polinéz közigazgatási körzet egyikét. A körzet alá tartozik 17 település (commune): Anaa, Arutua, Fakarava, Fangatau, Hao, Hikueru, Makemo, Manihi, Napuka, Nukutavake, Puka-Puka, Rangiroa, Reao, Takaroa-Takapoto, Tatakoto és a Tuamotu-szigetekhez tartozó Tureia, valamint Gambier, amibe bele tartoznak a Gambier-szigetek, az Acteon szigetcsoport és egy pár atoll.

Választói körzet[szerkesztés]

Mivel Francia Polinézia többi 4 közigazgatási körzete egyszerre választási körzet is, ezért csupán a Tuamotu-Gambier-szigetek az egyetlen terület, ahol a kettő nem egyezik. Itt 2 külön választói körzet van:

  • A Gambier-szigetek és a Kelet-Tuamotu-szigetek választói körzet (circonscription des Îles Gambier et Tuamotu Est) 12 településsel: A Gambier-szigeteken lévő Gambier település, valamint a Tuamotus-szigeteken Anaa, Fangatau, Hao, Hikueru, Makemo, Napuka, Nukutavake, Pukapuka, Reao, Tatakoto és Tureia.
  • A Nyugat-Tuamotu-szigetek választói körzet (circonscription des Îles Tuamotu Ouest) 5 településsel: Arutua, Fakarava, Manihi, Rangiroa és Takaroa a Tuamotu-szigetek nyugati részén.

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]