Csalódás-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csalódás-szigetek
Eiland in de Tuamotu archipel.png
Közigazgatás
Ország  Franciaország
Tengerentúli terület  Francia Polinézia
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Fekvése Csendes-óceán
Terület6 km²
Elhelyezkedése
King George Islands 1.png
Csalódás-szigetek (Francia Polinézia)
Csalódás-szigetek
Csalódás-szigetek
Pozíció Francia Polinézia térképén
d. sz. 14° 10′, ny. h. 141° 16′Koordináták: d. sz. 14° 10′, ny. h. 141° 16′

A Csalódás-szigetek (franciául: Îles du Désappointement) egy szigetcsoport a Dél-Csendes-óceánon. A terület politikailag Francia Polinéziához tartozik. A Csalódás szigetcsoport a Tuamotu-szigetek egyik alcsoportja, amely kis korálszigetekből áll.

A Tuamotu-szigeteket legelőször a polinéziai emberek népesítették be, akiknek közös kultúrájuk van és nyelvük. A Csalódás-szigetek a Tuamotu szigetcsoport legészakibb részén található.

A Csalódás-szigetek három szigetből áll:

A szigetcsoport legkeletibb szigete Tepoto és a legnyugatibb Puka Puka. A kettő között lévő távolság mintegy 300 km.[1] Ezek a szigetek elég szárazak ahhoz, hogy sűrű népesség élhessen rajtuk.

Története[szerkesztés]

A Csalódás-szigetek nyugati részét (Tepoto és Napuka) a Tuamotu-szigetek felől népesítették be az emberek. Puka-Puka szigetét azonban a néhány száz kilométerre lévő Marquises-szigetekről érkező polinézek telepítették be.

A szigetcsoport a nevét állítólag Ferdinand Magellan kapitánytól kapta, aki nem talált itt friss ivóvizet a legénysége számára, amikor útban volt a Fülöp-szigetek felé.[2]

Az első európai aki Napuka atollra tévedt John Byron brit felfedező volt 1765-ben. Egy másik elképzelés szerint ő nevezte el Napuka és Tepoto szigeteket Csalódás-szigeteknek ("Disappointment Islands"), mert az itteni bennszülöttek ellenségesek voltak velük.

Közigazgatás[szerkesztés]

Közigazgatásilag a Csalódás-szigeteken két települési önkormányzat (commune) van:

  • Tepoto szigete Napuka települési önkormányzathoz,
  • Puka-Puka saját települési önkormányzatához tartozik.

A szigetek legnépesebb szigete az 1105 fős Takaroa (2007). Ezen a szigeten található a szigetcsoport legnépesebb települése Teavaroa (936 fő).[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]