Trurói székesegyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Boldogságos Szűz Mária Trurói székesegyháza egy anglikán székesegyház, mely Cornwallban, Truróban található. Ez volt az első katedrális, melyet a középkori katedrálisok kora óta építettek a Brit-szigeten, a három katedrális egyike, melynek három tornya van[1] és az egyetlen, melynek építését elkezdték és be is fejezték a 19. században. Ennek a kornak a stílusjegyeit, a neogótikus stílus jegyeit viseli magán.

Története[szerkesztés]

Az építési munkálatokat egy 16. századi templom helyén kezdték el, melyet Szűz Máriának ajánlottak. A katedrális a kor egyik vezető neogótikus építészének, John Loughborough Pearsonnak a tervei alapján épült meg. A tervekben ötvöződtek az angol és a francia egyházi építészet hatásai. Így jöttek létre a templomtornyok és a rózsaablakok. A truroi és a lincolni katedrális közti hasonlóság nem a véletlen műve. Mindkét templomot Oearson tervezte, és Truro első püspöke, Edward Benson, mielőtt elfoglalta itteni helyét, Lincolnban volt pap. A középső torony 76 méter magas, míg a nyugatiak magassága 61 méter.


A katedrális délkeleti sarkában még ma is megtalálható az előző templomból megmaradt oldalhajó, és ma is a városközponti egyházkerület templomaként funkcionál. Mivel a templomot a Boldogságos Szűznek szentelték fel, nincs külön neki szentelt kápolna, de van egy Jézus kápolna. Egy további érdekessége az építménynek, hogy a tervekben is látható egy kanyar, egy ív. Mivel a székesegyház a város szívében fekszik, kevés hely volt az építkezéskor. Minden oldalról házak és boltok vették körbe. Hogy elférjen az épület, 6 lábbal el kellett tolni északi irányba.

Az épület két alapkövét 1880-ban rakták le, és az első része 1887-re elkészült. A főtorony 1905-ben, a teljes szentély pedig 1910-ben, a két nyugati torony átadásával fejeződött be. Pearson 1917-ben meghalt, s munkásságát fia, Frank vitte tovább. A székesegyháznak körülbelül 200 000 látogatója van évente. 2002-ben a keleti oldalát teljesen felújították, a díszes bath-i köveket tartósabb syerfordiakra cserélték. 2005-ben hasonlóan jártak el a nyugati oldalon is.

Fényképek[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Trurói székesegyház témájú médiaállományokat.

Referenciák[szerkesztés]

  1. A másik kettő a lincolni székesegyház és az edinburghi Szent Mária székesegyház.