Trurói székesegyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Trurói székesegyház
I. osztályba sorolt műemlék
Truro Cathedral - Truro.jpg
Vallás anglikanizmus
Egyházmegye Trurói egyházmegye
Építése 1880
Stílus neogótika
Tervezője John Loughborough Pearson
Település Truro
Elhelyezkedése
Trurói székesegyház (Egyesült Királyság)
Trurói székesegyház
Trurói székesegyház
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 50° 15′ 51″, ny. h. 5° 03′ 04″Koordináták: é. sz. 50° 15′ 51″, ny. h. 5° 03′ 04″
A Trurói székesegyház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Trurói székesegyház témájú médiaállományokat.

A Boldogságos Szűz Mária Trurói székesegyháza egy anglikán székesegyház, mely Cornwallban, Truróban található. Ez volt az első katedrális, melyet a középkori katedrálisok kora óta építettek a Brit-szigeten, a három katedrális egyike, melynek három tornya van[1] és az egyetlen, melynek építését elkezdték és be is fejezték a 19. században. Ennek a kornak a stílusjegyeit, a neogótikus stílus jegyeit viseli magán.

Története[szerkesztés]

Az építési munkálatokat egy 16. századi templom helyén kezdték el, melyet Szűz Máriának ajánlottak. A katedrális a kor egyik vezető neogótikus építészének, John Loughborough Pearsonnak a tervei alapján épült meg. A tervekben ötvöződtek az angol és a francia egyházi építészet hatásai. Így jöttek létre a templomtornyok és a rózsaablakok. A truroi és a lincolni katedrális közti hasonlóság nem a véletlen műve. Mindkét templomot Oearson tervezte, és Truro első püspöke, Edward Benson, mielőtt elfoglalta itteni helyét, Lincolnban volt pap. A középső torony 76 méter magas, míg a nyugatiak magassága 61 méter.

A katedrális délkeleti sarkában még ma is megtalálható az előző templomból megmaradt oldalhajó, és ma is a városközponti egyházkerület templomaként funkcionál. Mivel a templomot a Boldogságos Szűznek szentelték fel, nincs külön neki szentelt kápolna, de van egy Jézus kápolna. Egy további érdekessége az építménynek, hogy a tervekben is látható egy kanyar, egy ív. Mivel a székesegyház a város szívében fekszik, kevés hely volt az építkezéskor. Minden oldalról házak és boltok vették körbe. Hogy elférjen az épület, 6 lábbal el kellett tolni északi irányba.

Az épület két alapkövét 1880-ban rakták le, és az első része 1887-re elkészült. A főtorony 1905-ben, a teljes szentély pedig 1910-ben, a két nyugati torony átadásával fejeződött be. Pearson 1917-ben meghalt, s munkásságát fia, Frank vitte tovább. A székesegyháznak körülbelül 200 000 látogatója van évente. 2002-ben a keleti oldalát teljesen felújították, a díszes bath-i köveket tartósabb syerfordiakra cserélték. 2005-ben hasonlóan jártak el a nyugati oldalon is.

Fényképek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A másik kettő a lincolni székesegyház és az edinburghi Szent Mária székesegyház.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]