Trojka (EU)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Trojka (néhol EU Trojka vagy Elnöki Trojka) vagy Trió az Európai Tanács egyik informális munkacsoportja, amely 3 tagból, az Európai Unió Tanácsának megelőző, aktuális és következő soros elnökéből áll. A döntéshozatal folyamatosságát hivatott szolgálni. A testület leginkább az EU külkapcsolatjaiban, fontosabb események során játszik a tagállamokat képviselő szerepet.

A név eredete[szerkesztés]

A szó orosz eredetű; a hármas számot jelenti. Leginkább háromlovas szánra alkalmazzák (ld. trojka), más nyelveken is. (V. ö. Rjepin azonos című festményével). A nemzetközi politikában először az 1960-as évek elején jelent meg, amikor a Szovjetunió javasolta, hogy az ENSZ főtitkárát olyan trojkának kellene felváltania, amely a keleti blokk, a nyugati szövetség és az el nem kötelezett államok 1-1 képviselőjéből állna.

Története[szerkesztés]

A Trojka eredetileg (az amszterdami szerződésig) a Miniszterek Tanácsának aktuális elnökéből, annak elődjéből és soron következő utódjából állt. Képviselte az Európai Uniót, a lisszaboni szerződés értelmében külpolitikai kapcsolatokban, amelyek a közös kül- és biztonságpolitika (angolul common foreign and security policy, CFSP) körébe tartoznak. Az amszterdami szerződés értelmében a Trojka összetétele a következő:

  • Az Európai Unió elnökségét aktuálisan betöltő tagállam külügyminisztere
  • az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője (CFSP vezetője)
  • A Külkapcsolatok és európai szomszédsági politika biztosa

(Lásd az európai uniós szerződés 18. cikkelyét)

Források[szerkesztés]

  • Timothy Bainbridge: EU mindentudó. HVG könyvek. HVG Kiadó, Budapest, 2004. 581. old. ISBN 963 7525 521

További információk[szerkesztés]