Triviális név

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A triviális név (közönséges név, köznyelvi név) a kémiában, zoológiában, botanikában a nem-szisztematikus, illetve nem rendszertani elnevezés.

A kémiában vegyületek olyan elnevezése, amely eltér a vegyületek szisztematikus elnevezését előíró nómenklatúráktól (pl. IUPAC, annál rövidebb, egyszerűbb, könnyebben megjegyezhető. Például a 60 szénatomból álló, meghatározott szerkezetű C60 molekula elnevezése hat sort követelne meg, triviális neve pedig a buckminsterfulleren vagy még egyszerűbben buckyball. A triviális nevek egy része közhasználatú (pl. a triviális nevű kénsav pontos elnevezése dihidrogén-tetraoxoszulfát (VI) lenne. A triviális nevekhez egyetlen gyártónak, előállítónak sem fűződhetnek kizárólagos jogai, ezért triviális kémiai vagy gyógyszernevek nem lehetnek szóvédjegyként védjegyoltalom tárgyai. Ugyancsak nem tölthetik be a szabályozottabb képzésű nemzetközi gyógyszer-szabadnév szerepét.
A triviális neveknek a különböző nyelveken esetenként eltérő elnevezések felelnek meg; gyakori eset, hogy a triviális nevet más nyelvre lefordítják (pl. a folsav angolul folic acid stb.).

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]