Trichoderma cornu-damae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Trichoderma cornu-damae
Podostroma cornu-damae.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Ascomycetes
Osztály: Sordariomycetes
Rend: Hypocreales
Család: Hypocreaceae
Nemzetség: Trichoderma
Tudományos név
Trichoderma cornu-damae
(Pat. Z.X. Zhu & W.Y. Zhuang 2014
Szinonimák

Podostroma cornu-damae

Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Trichoderma cornu-damae témájú kategóriát.

A Trichoderma cornu-damae a Hypocreaceae családba tartozó, Kelet-Ázsiában és Ausztráliában honos, halálosan mérgező gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

2014-10-02 Podostroma cornu-damae (Pat.) Boedijn 464886.jpg

A Trichoderma cornu-damae rokonaihoz hasonlóan gombafonalaiból, hifáiból hálózatos sztrómát alkot; ebben ágyazódnak bele a tényleges termőtestek, a peritéciumok. A sztrómák hengeresek vagy némileg szögletesek, legyezőszerűen széttárulnak vagy agancsszerűek, ilyenkor villásan elágazóak. Magassága 7-9 cm, vastagsága 0,5-0,7 cm. Színe a sárgásbarnától a narancsvörösig terjed. Felszíne csupasz, sima, a peritéciumok szabad szemmel nem észrevehetőek. Ezek apró, narancsszínű nyílásokban, az ún. ostiolumokban rejtőznek.

A finoman tüskés felszínű spórák az aszkuszokban (tömlőkben) helyezkednek el; az aszkusz külső (disztális) végén lévők nagyjából kerekek vagy kissé kúposak, méretük 3,5–4,0 × 3,0–3,2 μm; a belső (proximális) spórák inkább elliptikusak vagy ék alakúak, néha kerekek, méretük 3,2–4,0 × 2,5–3,2 μm.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Kelet-Ázsiában, Japánban, a Koreai-félszigeten honos, de megtalálták Jáván és Új-Guineán, újabban pedig átterjedt Észak-Ausztráliába is.

A korhadó faanyagot bontja.

Toxicitása[szerkesztés]

A gomba trichotecén jellegű toxinokat tartalmaz, többek között szatratoxint, rodirin E-t és verrukarin J-t. A mérgezés tünetei a korai szakaszban hasmenés, hányás, a beteg ilyenkor kiszáradhat. Később alacsony vérnyomás, vizeletvisszatartás, érzékcsalódások, mozgászavarok, eszméletvesztés léphet fel. Kezelés nélkül veszélyes mértékben leesik a fehérvérsejtek és vérlemezkék száma; megfigyelhető a bőr hámlása és a hajhullás. A beteg szerveinek működése idővel leáll és a végkimenetel halálos is lehet. A kezelés elsősorban vérlemezke-transzfúziót jelent. A toxinok bőrön keresztül is felszívódhatnak. A gomba hasonlíhat a hagyományos keleti orvoslásban használt pecsétviaszgomba szabálytalan formáira, így mérgezések időnként előfordulnak.

Források[szerkesztés]

  • Chamberlain, H.L., Rossman, A.Y., Stewart, E.L.,Ulvinen, T. Samuels, G.J. 2004. The stipitate species of Hypocrea (Hypocreales, Hypocreaceae) including Podostroma. Karstenia 44: 1–24.
  • Hee Nyung Kim, Han Ho Do, Jun Seok Seo, and Hee Young Kim: Two cases of incidental Podostroma cornu-damae poisoning. In: Clin Exp Emerg Med. Band 3, 2016, S. 186–189
  • Ahn, JY , Seok, SJ , Song, JE, Choi, JH, Han, SH, Choi, JY, Kim, CO, Song, JG, Kim, JM: Two cases of mushroom poisoning by Podostroma cornu-damae. In: Yonsei Medical Journal. 54, Issue 1, January 2013, Pages 265-268, 2013, S. 265–268
  • Saikawa Y, Okamoto H, Inui T, Makabe M, Okuno T, Suda T, Kimiko H, Masaya N: Toxic principles of a poisonous mushroom Podostroma cornu-damae. In: Tetrahedron. Band 57, 2001, S. 8277–8281

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Trichoderma cornu-damae című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Podostroma cornu-damae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.