Transzhimalája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Transzhimalája
Tibet Karte Topograpisch.png
Magasság7162 m
Legmagasabb pont Mount Nyenchen Tanglha
Elhelyezkedése
Transzhimalája (Kína)
Transzhimalája
Transzhimalája
Pozíció Kína térképén
é. sz. 31°, k. h. 91°Koordináták: é. sz. 31°, k. h. 91°
Transzhimalája (Tibet)
Transzhimalája
Transzhimalája
Pozíció Tibet térképén
A Wikimédia Commons tartalmaz Transzhimalája témájú médiaállományokat.

A Transzhimalája (Nyencsen-Thanglha-hegység) Tibet déli részén húzódik. Nagyrészt a Himalájával párhuzamosan nyúlik el kelet-nyugati irányban. Olykor a Himalája hegységrendszeréhez sorolják. A hegylánc 1600 km hosszú, észak-déli szélessége 80 km. A Tibeti-fennsík peremhegységeként vízválasztó szerepe van, Észak- és Dél-Tibetet is elválasztja egymástól.

A Transzhimalája átlagmagassága kb. 5800–6000 m, délen a hegység ereszkedő völgyei 3000 és 4300 m tengerszint feletti magasságúak. Az északi hegyoldalak viszonylag simán futnak le a Tibeti-fennsík sztyeppi és gyakran sivatagi jellegű tájaihoz. A Transzhimalája nyugati vonulatának legmagasabb pontja a 6714  m magas Kajlás-hegy, a buddhisták szent hegye.

Elnevezése[szerkesztés]

Id. Lóczy Lajos 1877–1880-ban tagja volt a gróf Széchenyi Béla által vezetett kelet-ázsiai expedíciónak. Ő ismerte fel a Himalájának az Alpokhoz hasonló „takaróredős” szerkezetét. Ennek alapján elméletileg kikövetkeztette, hogy a hegységgel párhuzamosan, Tibet déli peremén egy másik hegyláncnak is kell húzódnia, és ennek a Transzhimalája nevet adta.[1] Sven Hedin svéd földrajztudós és felfedező Lóczy leírása alapján találta meg ezt a hatalmas hegyvonulatot, amit rövid ideig Hedin-hegységnek is neveztek.[2]

Ma nyugati része e helyi nevekből eredően Kangtisze, keleti része pedig Nyencsen Tangla néven is szerepel bizonyos térképeken.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lóczy Lajos születésnapja. Neumann-ház. [2017. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 2.)
  2. Zimmermann, Maurice (1908). „Découvertes de Sven Hedin dans le Tibet” (francia nyelven) 17 (92), 185-187. o, Kiadó: Annales de Géographie. (Hozzáférés ideje: 2012. november 25.)  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Transhimalaya című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Ázsiaföldr: Horváth Gergely, Probáld Ferenc, Szabó Pál (szerk): Ázsia regionális földrajza. Budapest: ELTE Eötvös Kiadó. 1998. 144. o. ISBN 9789632840215  

További információk[szerkesztés]

  • Trans-Himalayas (angol nyelven). britannica.com. (Hozzáférés: 2020. március 2.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]