Trakehneni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Trakehneni
Trakehner.JPG
Származási hely  Németország, Kelet-Poroszország
Vérmérséklet Heves
Szín Minden szín megengedett, kivéve a tarka
Testfelépítés Nyaka hosszú, háta közép hosszú, fara hosszú, törzse kerek
Jellemzők Bátor, kitartó, de mindenekelőtt rendkívül erős és intelligens
Marmagasság 164-167 cm bottal mérve,
Fejforma Feje kicsi és nemes
Eredete 1732.
Hasznosítása Kiváló sportló
A Wikimédia Commons tartalmaz Trakehneni témájú médiaállományokat.
Trakehner mare and foal.jpg

A trakehneni az egyik legjobb eredményeket elérő ló a lovassportokban világszinten.

Története[szerkesztés]

1732-ben Frigyes porosz király ménest alapított a kelet-poroszországi Trakehnen városában (ma: Jasznaja Poljana, Kalinyingrádi terület, Oroszország). A lófajtát erről a városról nevezték el. A tenyészcél egy olyan fajta kitenyésztése volt, amelyet kiválóan lehetett mezőgazdaság munkák során hasznosítani. De ami még fontosabb volt, hogy kineveljenek egy katonai célokra alkalmas, kitartó, nagy teljesítményekre képes fajtát, amely nemcsak erős, de egyben elegáns is. A fajta nemesítésében az Angliában született Perfectionist nevű telivér vett erőteljesen részt. A kialakulásban az arab lovak is nagy szerepet játszottak, így egy erős telivér génhányadú, arab jellegzetességekkel rendelkező lófajta jött létre, melynek komoly szerepe volt a II. világháború harcaiban. A háború során erőteljesen megfogyatkozott az állományuk, 1945-ben 800 kancát és 50 mént menekítettek a befagyott Északi-tengeren Kelet-Poroszországból nyugatra, hogy megmentsék őket a pusztulástól, valamint attól, hogy szovjet kézre kerüljenek. Ezzel a törzsállománnyal folytatták a tenyésztést.

Jellemzői[szerkesztés]

Fontos értékmérő tulajdonságai közé tartozik, a könnyen kezelhetőség, a kiegyenlített testtömeg, a harmonikus testalkat, a kitartás, az élénk vérmérséklet. Jellemzői, hogy feje száraz és markáns. Az orrél egyenes és a nyak szépen ívelt. Ehhez kapcsolódik az erőteljes, határozott mar. A hát közepesen hosszú és erős, a far jól izmolt. A száraz végtagok szabályosak, a kemény pata szép formájú. Egyszerre temperamentumos és érzékeny. Mivel értelmes, jó a munkakedve és kifejezetten szép is, gyakran vesz részt más lófajták nemesítésében.

Hasznosítása[szerkesztés]

Eleinte katonalóként használták, jó tulajdonságai, robbanékonysága, ugyanakkor jól kezelhetősége miatt. Eredményes military és díjugró lovak vannak ebben a kategóriában, fogathajtásra, tereplovaglásra és hobbilóként is egyaránt alkalmas.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Trakehner
A Wikimédia Commons tartalmaz Trakehneni témájú médiaállományokat.
  • Lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap