Titanic II

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Titanic II
Titanic II.jpg
Hajótípus óceánjáró
Üzemeltető Blue Star Line Cruises Flag 2.svgBlue Star Line
Hajóosztály Olympic-osztály
Illetőségi kikötő Egyesült Királyság Southampton, Egyesült Királyság
Útvonal SouthamptonNew York
Pályafutása
Építő CSC Jinling
Ára 500 millió $
Megrendelés 2013
Vízre bocsátás 2022.
Szolgálatba állítás 2022.
Általános jellemzők
Hossz 269 méter
Szélesség 32,2 méter
Összsúly56 000 bruttó regisztertonna t
Üzemanyag dízelolaj
Sebesség 24 csomó

Legénység 900 fő
Férőhelyek száma 2435
A Wikimédia Commons tartalmaz Titanic II témájú médiaállományokat.

A Titanic ll az 1912. április 15-én elsüllyedt RMS Titanic mintájára megépíteni tervezett óceánjáró. Az új hajót 56 000 bruttó regisztertonnásra tervezik, míg az eredeti hajó 46 000 BT volt. A projektet 2013-ban jelentette be Clive Palmer ausztrál üzletember és bányamágnás, valamint cége, a Blue Star Line hajótársaság (amely az eredeti hajót üzemeltető White Star Line társaságról kapta a nevét).

2015 szeptemberében bejelentették, hogy az eredeti 2016-os időponthoz képest 2018-ra tervezik a hajó indulását. Ezután hosszú ideig nem volt bejelentés. Egy 2018. szeptember 27-én közzétett cikk szerint az építkezés folytatódik, a vízre bocsátás pedig 2022-re várható. Azóta azonban semmilyen előrelépés nem történt, így kétséges, hogy a projekt megvalósul-e valaha.

Tervezés[szerkesztés]

Clive Palmer 2015-ben

Clive Palmer először 2006. április 30-án, egy sajtótájékoztatón jelentette be a projektet, miután tíz nappal korábban aláírta a szerződést az állami tulajdonban lévő kínai CSC Jinling hajógyárral. Június 19-én bejelentették, hogy a Deltamarin Ltd. finn hajógyártó céget bízták meg a hajó belterének kialakításával, és július 17-én általános megállapodást tett közzé.

A Blue Star Line 2012 októberében jelentette be, hogy a Titanic kutatóját, Steve Hallt tanácsadónak és történésznek kérték fel a projekthez, és a Titanic belső szakértőjét, Daniel Klistornert pedig designtervezőnek nevezték ki.

Később, még abban a hónapban bejelentették, hogy egy tanácsadó testületet alakítanak ki, hogy „segítséget nyújtsanak a Blue Star Line számára annak biztosítása érdekében, hogy a Titanic II kellő tisztelettel adózzon a Titanicnak, a legénységének és az utasainak”.

Bejelentették továbbá, hogy Terry Ismay, a White Star Line elnökének, Bruce Ismay-nek unokaöccse Helen Benzigerrel, Margaret Brown dédunokájával együtt a személyzet tagja lesz.

2016 áprilisában Palmer nikkelfeldolgozó vállalatának, a Queensland Nickelnek ügyvezetője azt állította, hogy majdnem 6 millió eurót vontak le ettől a vállalattól a Titanic II fejlesztése és forgalmazása érdekében. A rendszergazdák jelezték, hogy igyekeznek visszaszerezni ezt a pénzt.

Az eredeti tervek szerint a Titanic II az eredeti hajó kívül-belül pontos mása lesz, beleértve a törökfürdőt, a főlépcsőházat, az edzőtermeket, az éttermeket és kávézókat, a kabinokat, valamint az Oscar-díjas filmben is többször látható nagy báltermet is.

Összehasonlítás az RMS Titanickal[szerkesztés]

Rajz a Titanic II-ről

Különbségek[szerkesztés]

  • Nagyobb szélesség
  • A hajótestet hegesztik, nem szegecselik
  • Fedett, motoros mentőcsónakok minden utas számára
  • Külön csónakfedélzet
  • Dízelmotor
  • Magasabb parancsnoki híd

A projekt állapota[szerkesztés]

Amikor először bejelentették 2013-ban, Palmer azt állította, hogy az építkezés az év vége előtt kezdődik. A következő évre vonatkozó jelentések azt mutatták, hogy Palmer pénzügyi nehézségekkel küzd. Az építés megkezdését 2014 márciusára, majd az év végére halasztották. Az építés még 2015-ben sem kezdődött meg. Palmer szóvivője szerint a projekt csak késett, és első útját 2018-ra halasztották – két évvel későbbre, mint eredetileg tervezték.

A Deltamarin Ltd. azonban azt nyilatkozta az ausztrál Broadcasting Corporation újságírójának, hogy a Titanic II munkálatai leálltak, miközben a kínai hajógyárban a munkavállalók igencsak kételkedtek benne, hogy a projekt valaha is elkészülne. Palmer végül lemondott a Titanic II-ről, a kínai kormánnyal szemben felmerült pénzügyi nézeteltérések miatt.

2018. májusában a Sea Europe 2027-ig közzétett egy listát az összes tengerjáró hajóról, de a felsorolt hajók között nem szerepelt a Titanic II.

2018. szeptember 27-én a Blue Star Line hivatalos honlapján megjelent közleményében jelentette be, hogy az építkezés újrakezdődik, és 2022-ben várható az elindulás. Ez volt az első frissítés a weboldalon 2014 óta.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Titanic II című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]