Tigrék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tigrék
Teljes lélekszám
1,5 millió (2007)
Régiók
 Eritrea, Szudán
Nyelvek
tigré
Vallások
szunnita iszlám

A tigrék egy Északkelet-Afrikában, elsősorban Eritrea területén élő népcsoport. Nem keverendők össze az Eritrea népességének kb. felét kitevő és Etiópiában is élő tigrinya népcsoporttal.

Lakóhelyük[szerkesztés]

A tigrék muszlim vallású nomád állattenyésztők. Eritrea északi, nyugati és tengerparti alföldjein, valamint Szudán tengerparti területein élnek.

Nyelv és írás[szerkesztés]

Nyelvük a sémi nyelvek közé tartozó tigré, mely a ge'ez nyelvből alakult ki. a tigré nyelvet Eritreában kb. 1 050 000 ember beszéli (2006).[1] A nyelvnek írott emlékei nincsenek. Ma Eritreában a ge'ez és az arab ábécét is használják leírására.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tigre people című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Dobos Károly Dániel: Sém fiai: A sémi nyelvek és a sémi írásrendszerek története. (hely nélkül): Pázmány Egyetem eKiadó;Szent István Társulat. 2013. 338–339. o. ISBN 978 963277 317 9