Tiger Woods

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tiger Woods 2009-ben

Eldrick Tont Woods ismertebb nevén Tiger Woods (1975. december 30.) amerikai profi golfozó, eddigi elért eredményeit rangsorolja, hogy minden idők legsikeresebb golfozója.

Jelenleg a World No. 1 sportolója, 2008-ban ő volt a legjobban fizetett profi sportoló, miután 110 millió dollárt keresett. Woods 14 profi fő golf bajnokságot nyert, ő a második legnagyobb férfi játékos.

Élete[szerkesztés]

Nincs testvére csak két fiu féltestvére, Earl Jr. (1955) és Kevin (1957) és egy lány féltestvére, Royce (1958) ,Earl Woods első felesége, Barbara Woods Gray volt. Earl, egy nyugdíjazott amerikai hadsereg alezredese és a vietnami háború veteránja volt, vegyes thai, kínai és holland származású. Születéskor, Woods "Eldrick" és a "Tont" neveket kapta. A középső neve, Tont, egy tradicionális thai név. A becenevet egy vietnami katonától kapta, aki az apjának volt barátja, Vuong Dang Phong, akinek ugyanígy az apja adta a Tigris becenevet. Ismertté vált, amikor kiemelt helyet foglalt a junior nemzeti és amatőr golf bajnokságon. Orange Country, Kalifornia-ban nőtt fel, 1994-ben diplomázott Kaliforniában a Western High iskolában.

Pályafutása[szerkesztés]

Tiger Woods drives by Allison.jpg

Megnyerte a junior világbajnokságot hatszor egymás után, majd négy egymást követő győzelem volt, 1988-1991-ig. 1991-ben a Golf Digest Junior Amateur év játékosa. A következő évben, Woods nyerte a harmadik egymást követő amerikai Junior Amateur Championship-et, és továbbra is a rendezvény legfiatalabb versenyzője, és többszörös győztese. 1994-ben a legfiatalabb győztese az amerikai amatőr bajnokságnak. Woods beiratkozott a Stanford Egyetememre, 1994 őszén, és szeptemberben megnyerte a 40. éves William H. Tucker Invitational versenyt. 20 éves korában, 1996-ban ő volt az első golfozó, aki megnyerte három egymást követő amerikai amatőr címét és az NCAA egyes golf bajnokságot. 1996 augusztusában vált profi golfozóvá amikor a média is hivatalosan kijelentette, hogy Tiger Woods profi golfozó.

Magánélete[szerkesztés]

2003 novemberében Woods eljegyezte Elin Nordegren, korábbi svéd modell lányt. 2004, október 5-én házasodtak össze a Karib-sziget Barbados-on, egy Sandy Lane nevű üdülőhelyen. 2006 januárjában vásárolták a 39 millió dolláros lakóingatlant, a Jupiter Islandon, Floridában, azzal a szándékkal, hogy ez az elsődleges lakóhelyük. 2007 június 18-án, kora reggel született meg a házaspár első gyermeke, Elin. 2008 szeptember 2-án, Woods a saját honlapján bejelentette, hogy ő és felesége második gyerekét várja. 2009 február 8-án megszületett Charlie Axel, a golfozó második gyereke.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tiger Woods témájú médiaállományokat.