The Old Library

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Old Library
TelepülésCounty Dublin
Hasznosítása
Felhasználási terület
Elhelyezkedése
The Old Library (Írország)
The Old Library
The Old Library
Pozíció Írország térképén
é. sz. 53° 20′ 38″, ny. h. 6° 15′ 25″Koordináták: é. sz. 53° 20′ 38″, ny. h. 6° 15′ 25″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz The Old Library témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
The Old Library épülete

A dublini The Old Library (a. m. a régi könyvtár) a Trinity College Library egyik épülete. Itt őrzik a világ legszebb könyvei közé sorolható középkori ír kódexek legértékesebb példányait.

Látnivalók[szerkesztés]

  • A Kellsi Könyv (Book of Kells, írül: Leabhar Cheanannais). A kódexet i. sz. 800 körül készítették a Szt. Columban ionai kolostorához tartozó szerzetesek. Az evangéliumokat tartalmazó könyv. Az ír nemzeti örökség egyik legjelentősebb nyelvi emléke, a korai ír könyvfestészet legkiemelkedőbb darabjaként tartják számon. A 680 oldalas, latin nyelvű kézirat a Vulgata alapján készült. Két kiemelt oldala „Madonna a gyermekkel”, és „A négy evangélista szimbóluma”.
  • A 7. századi Book of Durrow (Durrow-i Könyv).
  • A 807 körül készített Book of Armagh (Armagh-i Könyv).

A könyvtár ma több mint 3 millió kötetet tartalmaz. A nagyteremben őrzik Írország legrégebbi épen maradt hárfáját, a 14-15, században készített Brian Boru-hárfát és az 1916-os forradalom kezdetén felolvasott függetlenségi kiáltvány egy példányát.

A téren, ahova a kiállítás bejárata nyílik az 1967-ben Paul Koralek által épített új Berkeley könyvtár áll, nevét a 17–18. század fordulóján élt George Berkeleyről, az ír filozófia leismertebb képviselőjéről kapta, aki Amerikában a Pennsylvaniai Egyetem létrehozásán is bábáskodott.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]