Tettigonia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Phaneroptera
Zöld lombszöcske
Zöld lombszöcske
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Egyenesszárnyúak (Orthoptera)
Alrend: Ensifera
Öregcsalád: Tettigonioidea
Család: Tettigoniidae
Alcsalád: Tettigoninae
Nemzetség: Tettigoniini
Nem: Tettigonia
Linnaeus, 1758
Szinonimák
  • Eumenymus Pictet, 1888
  • Locusta Fabricius, 1775
  • Phasgonura Stephens, 1835
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Phaneroptera témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Phaneroptera témájú médiaállományokat és Phaneroptera témájú kategóriát.

A Tettigonia a fürgeszöcskék (Tettigoniidae) rendszertani családjának típusneme.[1] Neve a kabócát jelentő görög tettix (τεττιξ) szóból ered.

Megjelenésük[szerkesztés]

A nembe tartozó szöcskék nagy, erőteljes rovarok, testhosszuk 28-42 mm közötti. Legtöbbjük fűzöld színű, de vannak közöttük barnák is. A szárnyak hossza változhat, pl. a zöld lombszöcske esetében a tojócsövet is meghaladja és az állat igen jól repül; ezzel szemben az éneklő lombszöcske szárnya alig éri el a potroh végét. Szárnyatlan vagy nagyon csökevényes szárnyú fajok nincsenek a csoportban.

A hímek cercusai (potrohfüggelékei) hosszúak és egyenesek, a középső vagy bazális részükön jól látható foggal. A nőstények tojócsöve hosszú és egyenes, legalább két és félszer hosszabb a torpajzsnál.

Elterjedésük és életmódjuk[szerkesztés]

Az egész palearktikus régióban elterjedtek. Többnyire a füves élőhelyeket kedvelik. Egyes fajok, mint a zöld lombszöcske, generalisták, sokféle élőhelyen jól érzik magukat. Magyarországon három faj fordul elő: a zöld lombszöcske, a farkos lombszöcske és az éneklő lombszöcske.

Minden ide tartozó faj elsődlegesen ragadozó, kisebb rovarokat, lárvákat esznek. Ritkán puhább, lágyszárú növényeket is elfogyasztanak.

A hímek a nyári délutánokon, estéken hangos ciripelnek és a territóriumukra tévedő többi hímet elkergetik. A nőstények 200-600 petét raknak. Lárváik hatszor vagy hétszer vedlenek.

Fajok[szerkesztés]

Tettigonia orientalis
Éneklő lombszöcske

Európai fajok[szerkesztés]

Európán kívüli fajok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Linnaeus, C. (1758). Systema Naturae per Regna tria naturae (10th ed.) 1: 429.

Források[szerkesztés]

  • Heiko Bellman: Der neue Kosmos Insektenführer. Kosmos Naturführer, Kosmos (Franckh-Kosmos), 2010, ISBN 978-3-440-11924-2
  • M. Conception Pinedo (1985): Los Tettigoniidae de la Peninsula Iberica, Espana insular y norte de Africa. Eos 61: 241–263.
  • S. Storoshenko (1994): Review of the Orthoptera of Eastern Palaearctica: Genus Tettigonia Linnaeus (Tettigoniidae, Tettigoniinae). Far Eastern Entomologist 3: S. 1–20.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Heupferde című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.