Testháló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kocka 11 testhálója

Testhálónak nevezzük egy poliéder[* 1] lapjainak síkba vetítését úgy, hogy azok a szomszédsági viszonyaikat részben megtartják. Ez alatt értendő, hogy ha két lap a hálóban szomszédos, akkor azoknak a poliéderen van közös élük, azonban két lap közös éle nem szükségszerűen teszi a hálóban őket szomszédossá.

Hagyományosan úgy lehet ezt értelmezni, hogy a testháló az a síkidom, aminek összehajtogatásával az adott poliédert megkaphatjuk. Ilyen módon a testhálóknak lényeges szerepük van például az origamiban.

A testhálónak szerep jut az Euler-féle poliédertétel bizonyításában, valamint a kombinatorikus geometriában.

Érdekes kérdés lehet, hogy egy adott testnek hányféle testhálója lehet. Nyilvánvalóan lehet egynél több, erre akár konkrét példákat is találhatunk. Szintén nem kézenfekvő, hogy vajon minden testnek van-e testhálója. Érdekes probléma a magasabb dimenziós testek hálójának létezése.

A testháló értelmezése[szerkesztés]

A testháló naív értelmezése matematikailag nehezen kezelhető. Sokkal többet mond azonban, ha észrevesszük a poliéderek egy lényeges tulajdonságát: a csúcsaikat élek kötik össze, az élek sorozata pedig egy lapot, azaz síktartományt határoz meg. Ez feltűnően hasonlít a gráfelmélet néhány alapvető fogalmára, ez motivál arra, hogy a testhálót síkgráfként értelmezzük.

Legyen az pontsorozat a síkon és a poliéder. A pontsorozathoz rendelt összefüggő síkgráfot a poliéder testhálójának nevezzük, ha teljesülnek az alábbi feltételek:

  • minden pontjának megfelel a poliéder pontosan egy csúcsa és minden poliédercsúcs képe valamelyik gráfcsúcsnak;[* 2]
  • Ha a gráf két csúcsa között fut él, akkor a megfelelő csúcsok között van a testnek is éle;
  • A gráf minden tartományának megfeleltethető a poliéder egy-egy lapja, aminek csúcsai a gráf megfelelő csúcsaihoz, élei a gráf megfelelő éleihez vannak rendelve.
  • A gráf tartományi egybevágóak a megfelelő lapokkal.[* 3]

Az világos, hogy a testháló ezen értelmezése nem egyértelmű, egy testnek többféle testhálója is lehet, a számuk ráadásul a csúcsok és élek számának növekedésével gyorsan nő. Például a tetraédernek négy, a kockának már 11 hálója létezik.

Néhány test hálója[szerkesztés]

Platoni testek[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Általában egy test, bár nem minden testre igaz
  2. Azaz létezik szürjektív függvény a gráf csúcsaiból a poliéder csúcsaira
  3. Természetesen itt a gráf ábrájára kell gondolni.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Pelle Béla.szerk.: Tankönyvkiadó: Geometria (1979). ISBN 2310005476518 
  • Harold Scott Macdonald Coxeter.szerk.: Typotex Elektronikus Kiadó Kft.: A geometriák alapjai (2012). ISBN 9789632791210 
  • I. N. Bronstejn, K. A. Szemengyajev, G. Musiol, H. Mühlig.szerk.: Typotex: Matematikai kézikönyv (2000). ISBN 9789639326538