Tere-hol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tere-hol
Ország(ok) Oroszország
HelyTuva
Elsődleges lefolyásokSzaldam-hol
Felszíni terület39,1 km2
Tszf. magasság1300 m
Elhelyezkedése
Tere-hol (Tuva)
Tere-hol
Tere-hol
Pozíció Tuva térképén
é. sz. 50° 37′ 00″, k. h. 97° 24′ 00″Koordináták: é. sz. 50° 37′ 00″, k. h. 97° 24′ 00″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Tere-hol témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tere-hol, azaz Tere-tó (oroszul Тере-Холь [Tyere-hol] vagy Терё-Холь [Tyerjo-hol], mongolul Гун нуур [Gun nuur][1]) Belső-Ázsiában, Oroszország Tuva Köztársaságának délkeleti részén, az orosz-mongol határ közelében.

Földrajz[szerkesztés]

A tómedence 1300 m tengerszint feletti magasságban terül el. A Kis-Jenyiszej (tuvaiul Ka-hem, oroszul [Malij Jenyiszej]) folyó vízgyűjtő területén fekszik, a tó területe 39,1 km².[2] Vizét a Szaldam-hol folyó vezeti le és három kisebb folyócska táplálja. A legközelebbi település a tótól kb. 10 km-re nyugatra fekvő Kungurtug falu. (Tuva másik azonos vagy igen hasonló nevű állóvize, a Tore-hol az országrész déli határán, az Uvsz-tó-medencében található, részben mongol területre is átnyúlik.)

A tó legnagyobb szigetén ősi erődítményre hasonlító romok láthatók. Por-Bazsin (a tuvai név jelentése: agyagház) a 8. században épülhetett, feltételezések szerint egy ujgur uralkodó számára; régészeti feltárása 2007 nyarán kezdődött meg. A kutatás során megállapították, hogy a sziget talaja fagyott. A jég lassú olvadása a legfőbb oka annak, hogy a 20. század közepe óta a tó vízfelülete kb. harmadával csökkent, és hogy a fennmaradt romok egy része is leomlott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mongólia hegy-vízrajzi térképe. Mongólia (1971) 
  2. Nagy Szovjet Enciklopédia (orosz nyelven). [2007. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 21.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]