Temnata dupka (Temnata-lyuk)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Temnata dupka
Hossz7000 m
Mélység35 m
Ország Bulgária
TelepülésGara Lakatnik
Földrajzi tájBalkán-hegység
Típuskarsztbarlang
Elhelyezkedése
Temnata dupka (Bulgária)
Temnata dupka
Temnata dupka
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 43° 05′ 19″, k. h. 23° 23′ 13″Koordináták: é. sz. 43° 05′ 19″, k. h. 23° 23′ 13″
A Wikimédia Commons tartalmaz Temnata dupka témájú médiaállományokat.

A Temnata dupka (bolgárul: Темната дупка) egy barlang Bulgáriában, a Balkán-hegységben, az Iszkar-folyó mentén, Gara Lakatnik község területén. Ez a bolgár főváros úgynevezett „tanbarlangja”, ide járnak gyakorolni a kezdő barlangászok. A barlang szája az Iszkar-folyó felett egy szirt oldalában nyílik, mintegy 27 méterrel a folyó szintje felett. A mészkő, melyben létrejött az üregrendszer, a középső triász korban alakult ki. A barlang kb. 7000 méter hosszú.

A Temnata dupka első tudományos kutatója Ivan Bures, bolgár zoológus, rovarkutató volt, ő 1912-ben járt itt. A barlang térképezését Zseko Radev geogárfus, az első bolgár geomorfológus kezdte meg 1915-ben, ő még csak 150 métert ismert a ma már hét kilométeres rendszerből. A barlangászok az utóbbi száz évben folyamatosan kutatták a barlangot és újabb és újabb szakaszokat tártak fel benne.

Patakos barlang. Négy járható emelete van, az ötödik szint vízzel van telítve. A felszín alatti patak egy karsztforrásban, a Zsitoljub-forrásban bukkan elő, intenzív esőzések idején azonban a barlang bejárata is időszakos forrássá válik. A barlang nagyon jól ismert, ez nyilván tanbarlang jellegéből is következik. Rengeteg, mésztufagátak által visszaduzzasztott tó található benne, ezek között van olyan is, amelyik 3 méter mély.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Темната дупка című bolgár Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.