Telefonos Szeretetszolgálat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Telefonos Szeretetszolgálat® (TelSz) egy ingyenesen igénybe vehető erdélyi krízisvonal. Feladata összekötni a kéréseket a felajánlásokkal, együtt gondolkodni a bajban lévőkkel, kézzelfogható segítséget nyújtani a rászorulóknak és a keresztyén gyülekezetek felé mutató szolgálat végzése.

Telefonos Szeretetszolgálat

Története[szerkesztés]

A Szolgálat alapgondolata 2009-ben született Sajó Norbert II. éves teológiai hallgatóban, melyet az Erdélyi Református Egyházkerület dr. Pap Géza püspök személyében fel is karolt. Az első négy évben[1] Református Telefonos Szeretetszolgálat néven,[2] kísérleti programként működött mindenféle jogi megalapozás nélkül. 2014-től azonban önálló szervezetté nőtte ki magát az erre a célra bejegyzett Solidaris Egyesület keretében. Azóta Telefonos Szeretetszolgálatként végzi szolgálatait hivatalosan bejegyzett módon.

A kezdetekkor inkább református körökben tevékenykedő szolgálat mára ökumenikus jelleget öltött, melyben az Erdélyben található legjelentősebb történelmi egyházak mindegyike jelen van.

Az első telefonhívásokat 2009. május 29-én rögzítették Kolozsváron. 2011. november 10-én[3] Marosvásárhelyen is elkezdődött a munka tíz új önkéntes körében, dr. Pap Géza püspök áldásával és hathatós segítségével.

A Telefonos Szeretetszolgálat támogatói szinte kizárólag erdélyi vállalkozók és magánszemélyek.

Hogyan működik?[szerkesztés]

A Telefonos Szeretetszolgálat diakóniai munkát végez. A sokszínű erdélyi karitatív szolgálatok között az azonnali segítségnyújtásban határozza meg önmagát. A segélyérések és felajánlások telefonon keresztül érkeznek. Az önkéntesek szükség esetén akár aznap kiszállhatnak a helyszínre, amennyiben azonnali élelemre, gyógyszerre, orvosi vagy egyéb ellátásra van szükség.

Szeretetszolgálat, tehát ingyenes és önkéntes. Krízisvonal, tehát nem állandó segítség. A huzamosabb ideig segítségre szorulókat az igénynek megfelelő szervezetek felé irányítják. Tevékenységük alapját az ügyeletek képezik. Kolozsváron 2009 óta folyamatosan fogadják a nélkülözők kéréseit, illetve a tehetősebbek felajánlásait. Marosvásárhelyen pedig 2011-től kezdődően vannak jelen. Az ügyeleti napokon az önkéntes munkatársak összegyűlnek és rendszeres kiértékelők keretében együtt gondolkodnak a segítséget kérőkkel és felajánlókkal. A döntések soha nem egyszemélyesek.

Mottók: Gondolkodjunk együtt!, továbbá A megoldás helyben van! A Telefonos Szeretetszolgálat támogatói hátterében szinte kizárólag erdélyi üzletemberek és magánszemélyek állnak, akik havi 10 és 500 lej közötti összegekkel segítenek.

A Gyermekkirándulásról[szerkesztés]

Azokra a gyermekekre gondolva, akik egész nyarukat megszokott környezetükben töltik, hirdették meg 2009-ben a gyermekkirándulást. Az évenként szervezett programban szereplő gyerekeket három szempont alapján választják ki:

  1. 7 és 14 év közötti
  2. kolozsvári, vagy marosvásárhelyi gyermek aki
  3. egész nyáron sehol nem volt kirándulni.

A kirándulás teljesen ingyenes. Ennek minden költségét a Telefonos Szeretetszolgálat fedezi rendkívüli adományokból, amelyek szintén helyi üzletemberektől és magánszemélyektől származnak. Néha pályázati támogatás is érkezett erre a célra.

A tervezett 20 kolozsvári és 20 marosvásárhelyi gyermeket 10 önkéntes munkatárs felügyeli. A teljes ellátásról és az építő programokról szintén az önkéntesek gondoskodnak.

VII. Gyermekkirándulás, Szentegyháza (2015)

Az előző évek helyszínei:

2009. Sztána (félnapos kirándulás 4 gyermekkel)

2010. Torockó (félnapos kirándulás 8 gyermekkel)

2011. Nagyenyed (egynapos kirándulás 12 gyermekkel)

2012. Géczi-vár (egynapos kirándulás 16 gyermekkel)

2013. Sárkányok kertje (egynapos kirándulás 22 gyermekkel)

2014. Adrenalin Park (egynapos kirándulás 26 gyermekkel)

2015. Szentegyháza (három napos kirándulás 28 gyermekkel)

2016. Székelyjó (öt napos kirándulás 25 gyermekkel)[4]

2017. Kővárfonác (öt napos kirándulás 34 gyermekkel)

2018. Sólyomkővár (öt napos kirándulás 38 gyermekkel)


2019. Szalárd (öt napos kirándulás 41 gyermekkel)

A gyermekkirándulásra augusztus második felében lehet jelentkezni, hiszen ekkora dől el, kik azok a gyermekek, akik valóban nem voltak sehol kirándulni egész vakációban.

Az Adventi Szeretetvendégségről[szerkesztés]

VII. adventi szeretetvendégség, Kolozsvár (2015)

A Telefonos Szeretetszolgálat hivatásának érzi az erdélyi magyar közösség építését. Az Adventi Szeretetvendégség egy ilyen közösségépítő alkalom, amelyen egy asztalhoz ülhet a rászoruló, a magányos, a beteg ember, illetve a támogató és az elöljáró. Egy asztalhoz, egy minőségben: meghívottakként.

A Szeretetvendégség az együttlét lehetőségén túl színvonalas programot is biztosít a vendégek számára: közös éneklés, áhítat, bizonyságtétel, kórus, ünnepi köszöntések, operett, tombola, gyermekfoglalkozás. Az alkalmat pedig meleg vacsora zárja.

2009-ben 180 személynek terítettek, míg 2016-ban 450 ember volt a vendégük Kolozsváron és Marosvásárhelyen. Az est zavartalan lebonyolításában közel 50 önkéntes segít nemtől és felekezeti hovatartozástól függetlenül. Az áhítatokat felváltva tartják meg az erdélyi történelmi egyházak képviselői.

Az adventi szeretetvendégség költségeit szintén erdélyi üzletemberek és magánszemélyek vállalták fel 10 és 2000 lej közötti összegekkel. Néha pályázati támogatás is érkezett erre a célra.

A látogatás öröméről[szerkesztés]

Többévi működés tapasztalata az, hogy nem minden esetben elégséges az azonnali segítség. Vannak olyan rászorulók, akik a kapott bátorítással és információval nem tudnak mit kezdeni. Éppen ezért 2016 őszén a Telefonos Szeretetszolgálat alkalmazotti státuszban megbízta egyik önkéntesét azzal, hogy napi két órában rendszeresen látogassa a betelefonálókat. A naplószerűen vezetett program elnevezése mindent elárul: A látogatás öröme.

A nemzetközi HiP szervezet tagja[szerkesztés]

A Telefonos Szeretetszolgálat működése során több évi keresgélést követően sem sikerült hasonló elvek alapján működő telefonos diakóniai szervezettel partnerségbe lépni. Háromévi folyamatos kutakodást követően 2012-ben a hollandiai HiP[5] (Help in Practice) szervezet alapítója Erdélybe utazott, és felkereste a Szeretetszolgálat vezetőségét azzal a szándékkal, hogy együttműködési megállapodást kössön a két szervezet. Erre 2014-ben sor is került a hollandiai Zeistben. Ennek értelmében a rendszeres szakmai találkozókra és tapasztalatcserékre Romániából a Telefonos Szeretetszolgálat hivatalos. Partnerországok: Hollandia, Németország, Bulgária, Kamerun, Kazahsztán. Ezzel a lépéssel a Szeretetszolgálat a korábbi 500 km-es körzetből egy közel 7000 km-es körzetben tevékenykedő szervezetté nőtte ki magát az évek során.

Célkitűzése[6][szerkesztés]

A Telefonos Szeretetszolgálat legfőbb küldetése az, hogy fölöslegessé váljon. Addig is együtt gondolkodik a rászorulókkal, helyi forrásokat keresve segít, visszairányít a keresztyén gyülekezetek felé. Vallja, hogy a legtökéletesebb diakóniai (szociális) modell a keresztyén Gyülekezet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://eletmod.transindex.ro/?cikk=10242]
  2. http://reformatus.ro/20131121lehet-jelentkezni-a-reformatus-telefonos-szeretetszolgalat-mindennapi-kenyer-programjara.html[halott link]
  3. http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/54890-jol-m-kodik-a-reformatus-telefonos-szeretetszolgalat-marosvasarhelyen
  4. Telsz.ro. www.telsz.ro. (Hozzáférés: 2017. június 12.)
  5. Tjitske: HiP International - Countries (brit angol nyelven). www.hipinternational.org. [2016. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 19.)
  6. Telsz.ro. www.telsz.ro. (Hozzáférés: 2017. június 19.)

További információk[szerkesztés]