Taudactylus acutirostris

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taudactylus acutirostris
Természetvédelmi státusz
Kihalt
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Myobatrachidae
Nem: Taudactylus
Lee, 1966
Faj: T. acutirostris
Tudományos név
Taudactylus acutirostris
(Andersson, 1916)
Szinonimák

  • Crinia acutirostris Andersson, 1916
  • Taudactylus acutirostrisStraughan & Lee, 1966

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Taudactylus acutirostris témájú rendszertani információt.

A Taudactylus acutirostris a kétéltűek (Amphibia) osztályának békák (Anura) rendjébe, a Myobatrachidae családba, azon belül a Taudactylus nembe tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Ausztrália endemikus faja. Queensland állam északi részén, a Graham-hegytől a Big Tableland hegységig, 300–1300 m-es magasságon volt honos.[1] A faj előfordulási területe kevesebb mint 9000 km² volt.[2][3][4]

Napközbeni életmódja és korábbi gyakorisága miatt a felvidéki esőerdők patakjainak feltűnő lakója, a faj 1988-ban kezdett eltűnni elterjedési területének déli részén, és 1992-re eltűnt a Daintree esőerdő déli részéről is.[5] Korábban a faj helyenként gyakorinak számított, 1989-ben 48 hímet regisztráltak egy 100 méteres patakmetszet mentén.[5] Amikor 1990-ben felméréseket végeztek a területen, csak egy kifejlett egyedet és néhány ebihalat találtak. A faj visszaszorulása jól dokumentált, 1988 és 1993 között körülbelül öt év alatt eltűnt egy körülbelül 2o30' szélességi kört átfogó területről. A faj egyedének egyetlen észlelése a South Johnstone R. egy kis mellékfolyójában 1996-ban,[6] valamint 1997-ben egy petékkel teli nőstény észlelése a Hartley-hegy közelében[7] az egyetlen adat a fajról 1994 óta.

Megjelenése[szerkesztés]

Kis termetű békafaj, testhossza elérheti a 3 cm-t.[4] Háta barna vagy sárgásbarna, kis sötétbarna foltokkal. Az orra hegyétől az ágyékáig halvány csík húzódik, amely alatt az oldal és a fej sötétbarna vagy fekete színű, a hát színétől világosan elkülönülve. Az orra nagyon hegyes, ami az ausztráliai békáknál ritka tulajdonság. Erről a jellegzetességéről kapta angol nevét, ami a Sharp snouted day frog. A hasa fehér, barna foltokkal. Pupillája vízszintes, a szivárványhártya arany- és barna színű. A lábakon sötét vízszintes sávok húzódnak. Ujjai között nincs úszóhártya, ujjai végén apró korongok vannak.[4]

Életmódja[szerkesztés]

A szaporodást tavasztól nyárig tartó időszakban észlelték. A nőstény a petéket kis csomókban, a vízfelszín alatti sziklákhoz tapasztja. Az ebihalak jellemzően 3,5 cm hosszúak és sötétbarna színűek. Gyakran maradnak a víztestek alján, és szájszerveikkel a sziklákhoz tapadnak, hogy az áramló víz ne sodorja el őket. Nem ismert, hogy mennyi idő alatt fejlődnek békává.[4][2]

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A vörös lista a kihalt fajok között tartja nyilván.[8]

Az eltűnés okai továbbra is ismeretlenek. Richards és munkatársai 1993-ban nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy az aszály, az áradások, az élőhely pusztulása vagy a peszticidek, szervetlen ionok vagy nehézfémek okozta szennyezés lenne felelős a populáció csökkenéséért. A Big Tablelanden, azon a területen, ahol a Taudactylus acutirostris faj 1991-1992-ben a legnagyobb sűrűségű volt, 1887 óta folyik bányászat, és a fakitermelés 1963-ban szűnt meg ezen a területen.[5] A jelenlegi kutatások azt a lehetőséget vizsgálják, hogy betegség, például vírusfertőzés vagy Chytrid gomba okozhatta e faj visszaszorulását.[9] Az, hogy a nagyon kis, elszigetelt populációk milyen hatással lehetnek a faj helyreállására, még nagyrészt ismeretlen, de magában foglalhatja az alacsony genetikai variabilitást, a betegségekre való fokozott fogékonyságot és az általános demográfiai instabilitást.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. McDonald, K.R. (1992). Conservation Technical Report 1. Queensland Department of Environment and Heritage, Brisbane
  2. a b AmphibiaWeb
  3. Atlas of Living Australia
  4. a b c d FrogID, Australian Museum
  5. a b c Richards, S. J., McDonald, K. R., and Alford, R. A. (1993). Declines in populations of Australia's endemic rainforest frogs. Pacific Conservation Biology, 1, 66-77.
  6. Marshall, C.J. (1998). The reappearance of Taudactylus (Anura: Myobatrachidae) in north Queensland streams. Pacific Conservation Biology, 4, 39-41.
  7. a b Hero, J.-M., Hines, H.B., Meyer, E., Morrison, C., Streatfeild, C., and Roberts, L. (1998). New records of 'declining' frogs in Queensland, Australia. Froglog, 29, 1-4.
  8. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2023. november 4.)
  9. Berger, L., Speare, R. and Hyatt, A. (1999). Chytrid fungi and amphibian declines: overview, implications and future directions. Declines and Disappearances of Australian Frogs. A. Campbell, eds., Environment Australia, Canberra, 23-33.

Források[szerkesztés]