Tail Dagger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tail Dagger
Életrajzi adatok
Születési névJames Yancey Jones
BecenévThe Tail Dragger
Taildragger
Taildragger Jones
Crawlin' James
Született1940. szeptember 30.
Altheimer
Származásafroamerikai
Elhunyt2023. szeptember 4. (82 évesen)[1]
Gyermekei5
Pályafutás
Műfajokblues
Hangszerénekhang
Tevékenység
SablonWikidataSegítség

Tail Dagger (Altheimer, 1940. szeptember 30. – ?, 2023. szeptember 4.) amerikai bluesénekes. Az 1960-as évek óta lép fel, négy albumot adott ki. Tail Dagger 1993-ban azzal szerzett ismertséget, hogy másodfokon elítélték egy másik blueszenész, Boston Blackie[2] meggyilkolása vádjával.

Dagger Howlin' Wolf tanítványa volt; tőle kapta a becenevét, mert szokása szerint rendszeresen elkésett Howlin' Wolf fellépéseiről.

Pályafutása[szerkesztés]

Tail Dagger Jones Arkansas államban, Altheimerben született. Nagyszülei nevelték fel, mert szülei még csecsemőkorában elváltak. Már kisgyermek korában bluest hallgatott. Sonny Boy Williamson II-t és Boyd Gilmore-t is látta fellépni egy Jack Rabbitts nevű kis klubban.

1966-ban Chicagóba költözött, és autószerelőként dolgozott. Kezdett fellépni is, és az volt aszerencséje, hogy Howlin’ Wolf megengedte neki résztvenni a koncertjein. Jonesra nagy hatással volt az a nyers, faragatlan énekstílus, amelyet Sonny Boy Williamson, Muddy Waters és Willie Dixon stílusában annyira csodált.

Az 1970-es évek elejére Jones főállású énekes lett, és olyan jelentős háttérzenészekkel dolgozott, mint Willie Kent, Hubert Sumlin, Carey Bell, Kansas City. Red, Little Mack Simmons, Big Leon Brooks, Eddie Shaw.

1993. július 11-én Dragger Jones Chicagóban agyonlőtte Boston Blackie blueszenészt. Az ügy előzménye egy tiszteletdíj körüli heves vita volt, ami már egy hónappal korábban kezdődött, amikor mindkét előadó megjelent a Chicago Blues Fesztiválon. Jones azt állította, hogy önvédelemből cselekedett, de elítélték. Négy év börtönbüntetést kapott.

Az 1970-es, 80-as években Jones rendszeresen fellépett chicagói bluesklubokban, és számos (kereskedelmileg jobbára sikertelen) kislemezt adott ki.

Bemutatkozó albumát, a Crawlin' Kingsnake-t a St. George Records adta ki. A lemez megjelenésekor 56 éves volt.

Albumok[szerkesztés]

  • 1996: Crawlin' Kingsnake
  • 1998: American People
  • 2009: Live at Rooster's Lounge
  • 2012: Longtime Friends in the Blues (with Bob Corritore)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tail Dragger Jones Obituary, American Chicago Blues Singer Tail Dragger Jones Has Died (angol nyelven)
  2. Benjamin Joe "Bennie" Houston chicago-blues gitáros, énekes és zenekarvezető volt.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tail Dragger Jones című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.