Ugrás a tartalomhoz

T. Rex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
T. Rex
Információk
EredetLondon, Egyesült Királyság
Alapítva1967
Megszűnt1977. szeptember 16.
Aktív évek1967-1977
Műfajfolk-rock majd glam rock
KiadóWarner Bros., Relativity, Polygram
Tagok
Marc Bolan
Steve Peregrine Took
Mickey Finn
Bill Legend
Steve Currie
Herbie Flowers
Dino Dines
Tony Newman
Jack Green
Gloria Jones
Dave Lutton
Miller Anderson
A T. Rex weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz T. Rex témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tyrannosaurus Rex, későbbi nevén T. Rex egy angol rockegyüttes, mely 1967-es megalakulásától a pszichedelikus, majd a glam rock stílus egyik legnépszerűbb együttese volt. A változó összeállítású zenekar egyetlen állandó tagja, egyben vezetője és meghatározó személyisége Marc Bolan énekes-gitáros, aki a hetvenes évek első nagy tinibálványa volt Nagy-Britanniában. Marc Bolan korai halála után a személyére alapozott együttes hamarosan feloszlott. A T. Rex albumaiból több mint 58 millió példány kelt el világszerte.

Története[szerkesztés]

Tyrannosaurus Rex: folk és flower-power (1967 – 1970)[szerkesztés]

Marc Bolan 1967-ben Steve Peregrine Tookkal karöltve megpróbált összetoborozni egy öttagú zenekart, de a kölcsönző cég visszavette a felszerelésüket. Ezután Bolan és Took 1968-ban megalakította a kétszemélyes, akusztikus folk-rockot játszó Tyrannosaurus Rex együttest. A tündérekkel, koboldokkal és a "virághatalom" (flower-power, a hippi korszak fő ideológiája, jelentése átvitt értelemben a fegyverek és háborúk helyett a béke és szeretet hatalma) mitológiájával telezsúfolt Tyrannosaurus Rex albumok kissé talán mesterkéltek, de megragadják a szeretet és béke filozófiájának lényegét. A duó élvezte a nagy tekintélyű BBC-s disc-jockey és műsorvezető, John Peel támogatását. A duóban Marc Bolan mögött fokozatosan háttérbe szoruló Steve Peregrine Took 1970-ben kiszállt, helyére Mickey Finn került, akivel Bolan egy reformétteremben találkozott össze. A stílusváltás jegyében a következő, Beard Of Stars című albumon Marc Bolan az akusztikus gitárt elektromos gitárra cserélte.

T. Rex: glam rock (1970 – 1977)[szerkesztés]

Még abban az évben, az együttes nevét T. Rexre rövidítették. A T.Rex az elkövetkező két évben szinte példa nélküli sikersorozatot ért el. A lágy, de gyors ritmusú Ride A White Swan meglepetésre 2. helyezésig jutott fel a brit sikerlistán, továbbá 16 hétig szerepelt a Top 30-ban, amire alig volt példa az angol rockzene történetében. Bill Legend dobossal és Steve Currie basszusgitárossal kiegészülve, kimondottan a tini poprajongóknak készült a Hot Love című kislemez, amely 1971 elején hat hétig listaelső lett. Még ebben az évben a Get It On volt második No.1 daluk. A Get It On című szám Bang A Gong címmel az együttes legnagyobb amerikai sikerévé vált. Annak ellenére, hogy a Jeepster című szám a brit listán 2. helyezett lett, a Fly Record Bolannal való egyeztetés nélkül kihúzta a dalt az új Electric Warrior albumról. A művész ezután dühében szakított a céggel, és az EMI-hoz pártolt. Az ezután következő többi sláger (Telegram Sam, Metal Guru, Children Of The Revolution, Solid Gold Easy Action, 20th Century Boy, The Groover) szintén Top 10 siker lett.

1972 a brit sikerek nagy éve lett. A T. Rex ezoterikus folk rock együttesből végleg átvedlett rockos popcsapattá. Bolan a Beatles, majd a Monkees után a kistinik bálványa lett, egyfajta guru, aki a felnőtteknek szóló rock világában a műfaj új csodáit testesítette meg a 10-16 évesek számára. Ő volt az első, aki a pop kultúrán belül generációs szakadékot nyitott: amikor az idősebb testvérek Led Zeppelin vagy Deep Purple lemezt vásároltak, a kisebb testvérek egy-egy T. Rex kislemezért ostromolták az üzleteket. Bolan egyedül jelentette számukra azt, amit a Beatles, a Rolling Stones és a többi beatzenekar a hatvanas években közösen fejezett ki: a különállást, a lázadást, az idősebb generációk világával való szembefordulást. A sajtó is az új generáció "prófétájaként" írt róla, akinek személyes varázsa "rextasy" néven a beatle-mániára emlékeztető tömeghisztériát váltott ki.

A jelenség az ex-Beatles tagot Ringo Starrt is megfogta, aki 1972-ben Born To Boogie címmel filmet forgatott az együttes két koncertjéről. A Wembley Empire Poolban rendezett koncertekről a T. Rex zenéjét egyébként "zig-zag boogie"-nak tituláló kritika is azt írta, hogy a legnagyobb popzenei esemény volt a hatvanas évek óta, egy hihetetlen koncert, amely megváltoztatta a brit rock arculatát. A T. Rex legnagyobb sikereit 1971-73 között aratta, amikor Bolan – David Bowie-t leszámítva – a legnépszerűbb popsztár volt Nagy-Britanniában.

A gyors sikerek után azonban hamar megfakult a ragyogás, a mindig újra vágyó, marketing által befolyásolt fiatal közönség 1972 után egyre inkább a glitter és glam rock új sztárjaira, például a Slade-re és Gary Glitter-re volt vevő. A hetvenes évek közepétől azután a glam rock rövid uralmát lassan a punk és a diszkó váltotta fel. A T. Rex zenéje az évtized második felére már divatjamúlt terméknek számított Angliában. Bolan 1975 márciusában szakított Mickey Finnel, és a T. Rex megszűnt létezni.

1976 elején Bolan és Jones egy új T. Rexet alakított Herbie Flowers, Miller Anderson és Tony Newman stúdiózenészek, valamint Dino Dines billentyűs közreműködésével, majd a visszatérés reményében a The Damned támogatásával 1977 tavaszán turnéra indultak. 1976-ban megjelent Futuristic Dragon című albumuk csak az ötvenedik helyezést érte el, de a következő évben megjelent Dandy in the Underworld a 26. helyezésig jutott, ami az előző évek után akár egy új karrier felé is vezethetett. Marc Bolan 1977 szeptember 16-án, egy autóbalesetben bekövetkezett halála azonban mindennek véget vetett.

Mickey Finn's T. Rex (1997 – napjainkig)[szerkesztés]

Bolan halála ugyan a T. Rex végét jelentette, de húsz évvel később Mickey Finn és a kései T. Rex dobosa Paul Fenton 1997-ben megalakították a Mickey Finn's T. Rex névre keresztelt együttest, amelyben több korábbi T. Rex zenész is közreműködött, többek között az énekes Rob Benson és a gitáros Jack Green. Finn 2003-as halála után a tagok együtt maradtak és Finn emlékének is adózva tovább viszik a zenekart.

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

Tyrannosaurus Rex albumok

Szám Megjelenés
Dátum
Kiadó UK albumok listája
My People Were Fair and Had Sky in Their Hair... But Now They're Content to Wear Stars on Their Brows 1968 Regal Zonophone (UK)
A&M Records (US)
15
Prophets, Seers & Sages – The Angels of the Ages -
Unicorn 1969 Regal Zonophone (UK)
Blue Thumb Records (US)
12
A Beard of Stars 1970 21

T. Rex albumok

Cím Megjelenés
Kiadó UK USA
T. Rex 1970 Fly Records 13 -
Electric Warrior 1971 Fly Records / Reprise 1 32
The Slider 1972 EMI / Reprise 4 17
Tanx 1973 4 102
Zinc Alloy and the Hidden Riders of Tomorrow 1974 Mercury 12 -
Bolan's Zip Gun 1975 - -
Futuristic Dragon 1976 50 -
Dandy in the Underworld 1977 EDSEL Records 26 -

Válogatások[szerkesztés]

Cím Megjelenés
Date
Kiadó UK album lista
The Best of T. Rex 1971 - 21
Bolan Boogie 1972 Castle 1
Great Hits 1973 - 32
Light of Love
(Amerikai kiadás, a Zinc Alloy és a Bolan's Zip Gun albumok számaiból válogatva)
1974 EMI/Reprise -
The Very Best of T. Rex 2006 EMI/Reprise -

Kislemezek[szerkesztés]

Tyrannosaurus Rex kislemezek

Cím Megjelenés
Kiadó UK slágerlista
"Debora" 1968 Regal Zonophone 34
"One Inch Rock" Regal Zonophone 28
"Pewter Suitor" 1969 Regal Zonophone -
"King of the Rumbling Spires" Regal Zonophone 44
"By the Light of a Magical Moon" 1970 Regal Zonophone -
"Debora" /
"One Inch Rock"
1972 Fly 7

T. Rex kislemezek

Cím Megjelenés
Kiadó Helyezések
UK IRE US CAN
"Ride a White Swan" 1970 Fly (UK) / Reprise (US) 2 11 76 48
"Hot Love" 1971 1 1 72 47
"Get It On" 1 1 10 12
"Jeepster" Fly 2 2 - 73
"Telegram Sam" 1972 Fly / Reprise 1 1 67 66
"Metal Guru" EMI 1 1 - 45
"Children of the Revolution" 2 1 - -
"Solid Gold Easy Action" 2 4 - -
"20th Century Boy" 1973 3 1 - -
"The Groover" 4 11 - -
"Truck On (Tyke)" 12 - - -
"Teenage Dream"
(as Marc Bolan and T.Rex)
1974 Mercury 13 - - -
"Light of Love" 22 - - -
"Zip Gun Boogie" 41 - - -
"New York City" 1975 15 - - -
"Dreamy Lady"
(as T.Rex Disco Party)
30 - - -
"London Boys" 1976 40 - - -
"I Love to Boogie" EDSEL 13 - - -
"Laser Love" - 41 - - -
"The Soul of My Suit" 1977 EDSEL 42 - -
"Dandy in the Underworld" - - - -
"Celebrate Summer" - - - -

Források[szerkesztés]

  • Paytress, Mark. "Marc Bolan: T. Rextasy". Mojo. May 2005.
  • Paytress, Mark. Bolan: The Rise and Fall of a 20th Century Superstar. Omnibus Press. 2003
  • Jávorszky – Sebők: A rock története 2.
  • Mike Clifford: New Illustrated Rock Handbook

További információk[szerkesztés]