Tőri Csaba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tőri Csaba
Tőri Csaba.jpg
Életrajzi adatok
Született 1987november 12. (30 éves)
Magyarország, Budapest
Iskolái Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Pályafutás
Műfajok opera, kortárs komolyzene, kóruszene
Aktív évek 2008- napjainkig
Kapcsolódó előadó(k) Moltopera, Budapesti Akadémiai Kórustársaság, Vox Insana Kamarakórus, Medicantare Leánykar
Tevékenység karmester, előadó
Együttesének weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tőri Csaba témájú médiaállományokat.

Tőri Csaba (1987. november 12. –) karmester, zenetanár, előadó, Lantos Rezső-díjas.

Karrier[szerkesztés]

Karmesterként[szerkesztés]

Tőri Csaba 2011-ben végzett a Zeneakadémián Erdei Péter növendékeként, a diploma után részt vett a Moltopera Társulat megalakításában. Első kórusát 2008-ban alapította, jelenleg a Budapesti Akadémiai Kórustársaság karigazgatója, a Vox Insana Kamarakórus és Medicantare Leánykar karnagya. Sokáig rendszeres résztvevője volt a Koncert az iskolában programsorozatnak, amelynek során budapesti iskolákban szervezett és adott ismeretterjesztő koncerteket fiataloknak. Diplomahangversenye 230 résztvevőt mozgatott meg, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Zeneakadémia egyesített kórusai előtt vezényelhette Brahms nagyszabású művét, a Német requiemet. Érdekesség, hogy ezen koncert szólistája Ágoston László volt, a Moltopera társulatigazgatója, mivel énekesként saját társulatában csak ritkán szerepel.

Moltopera[szerkesztés]

2011-ben, Ágoston László által létrehozott Moltopera Társulat alapító tagja.[1] Mivel a társulat elsősorban zongorakísérettel énekel, a felkészítésben és a zenei vezetésben tölt be jelentős szerepet Kulcsár Jankával, de például 2012. november 3-án a Művészetek Palotájában tartott Varázsfuvola! Szeretem!) előadáson a karmesteri pálcát is megragadta.

Zenetanárként[szerkesztés]

Tőri Csaba a Da Vinci Learning rendezvényén a Millenárison

24 éves volt, amikor Magyarország egyik legnagyobb hírű gimnáziumában a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban kezdett tanítani. 25 évesen lett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium óraadó tanára. Számos alkalommal tart ismeretterjesztő előadásokat a Moltopera Matiné keretében.

Elismerései[szerkesztés]

  • Fiatal Karvezetők Országos Versenye - I. hely (Lantos Rezső-díj) és két különdíj[2]

Források[szerkesztés]

  1. Végh Dániel. „Ágoston László: "Kizárólag tradicionális rendezésben gondolkodunk"”, fidelio.hu, Fidelio Média Kft., 2012. január 24. (Hozzáférés ideje: 2013. június 26.) 
  2. Kutnyánszky Csaba. „Fiatal Karvezetők Versenye”, kota.hu, budaPROX studio, 2010. március 10. (Hozzáférés ideje: 2013. június 27.) 
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap