Tőri Csaba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tőri Csaba
Tőri Csaba.jpg
Életrajzi adatok
Született 1987. november 12. (33 éves)[1]
Budapest[1]
Iskolái
Pályafutás
Műfajok opera, kortárs komolyzene, kóruszene
Kapcsolódó előadó(k) Moltopera, Budapesti Akadémiai Kórustársaság, Vox Insana Kamarakórus, MediCantare Leánykar
Tevékenység karmester
Együttesének weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tőri Csaba témájú médiaállományokat.

Tőri Csaba (Budapest, 1987. november 12. –) karmester, zenetanár, előadó, Lantos Rezső-díjas.

Karrier[szerkesztés]

Karmesterként[szerkesztés]

Tőri Csaba 2011-ben végzett a Zeneakadémián Erdei Péter növendékeként, a diploma után részt vett a Moltopera Társulat megalakításában. Első kórusát 2008-ban alapította, jelenleg a Budapesti Akadémiai Kórustársaság karigazgatója, a Vox Insana Kamarakórus és Medicantare Leánykar karnagya. Sokáig rendszeres résztvevője volt a Koncert az iskolában programsorozatnak, amelynek során budapesti iskolákban szervezett és adott ismeretterjesztő koncerteket fiataloknak. Diplomahangversenye 230 résztvevőt mozgatott meg, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Zeneakadémia egyesített kórusai előtt vezényelhette Brahms nagyszabású művét, a Német requiemet. Érdekesség, hogy ezen koncert szólistája Ágoston László volt, a Moltopera társulatigazgatója, mivel énekesként saját társulatában csak ritkán szerepel.

Moltopera[szerkesztés]

2011-ben, Ágoston László által létrehozott Moltopera Társulat alapító tagja.[2] Mivel a társulat elsősorban zongorakísérettel énekel, a felkészítésben és a zenei vezetésben tölt be jelentős szerepet Kulcsár Jankával, de például 2012. november 3-án a Művészetek Palotájában tartott Varázsfuvola! Szeretem!) előadáson a karmesteri pálcát is megragadta.

Zenetanárként[szerkesztés]

Tőri Csaba a Da Vinci Learning rendezvényén a Millenárison

24 éves volt, amikor Magyarország egyik legnagyobb hírű gimnáziumában a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban kezdett tanítani. 25 évesen lett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium óraadó tanára. Számos alkalommal tart ismeretterjesztő előadásokat a Moltopera Matiné keretében.

Elismerései[szerkesztés]

  • Fiatal Karvezetők Országos Versenye - I. hely (Lantos Rezső-díj) és két különdíj[3]

Források[szerkesztés]

  1. a b MediCantare Leánykar
  2. Végh Dániel. „Ágoston László: "Kizárólag tradicionális rendezésben gondolkodunk"”, fidelio.hu, Fidelio Média Kft., 2012. január 24.. [2013. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2013. június 26.) 
  3. Kutnyánszky Csaba. „Fiatal Karvezetők Versenye”, kota.hu, budaPROX studio, 2010. március 10. (Hozzáférés ideje: 2013. június 27.) 
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap