Tőkebefektetés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CAPEX-OPEX összefüggés a felhőalapú számítástechnikában

A tőkebefektetés (angolul: Capital expenditure, röviden: CAPEX) az a pénzbeni ráfordítás,[1] melyet a vállalat, illetve szervezet tárgyi eszköz állományának, így pl. épületek, gépjárművek, berendezések, illetve földingatlan bővítésére, karbantartására, fejlesztésére költ.[2][3] Tőkebefektetésnek tekintik az új eszközbeszerzéseket, illetve amikor a pénzeszközt a meglévő eszközök hasznosélettartam-növelésére fordítják.[4]

A tőkebefektetések különböznek a működési költségektől (OPEX), melyek alapvetően az eszközök működésével együtt járó folyamatos költségeket[1] jelentik. Az OPEX olyan elemeket foglal magában, mint pl. a közmű-, illetve takarítási költségek.[5] Ehhez képest CAPEX-nek az tekintendő, melynek pénzügyi hasznai túlmutatnak az aktuális üzleti éven.[6]

Használat[szerkesztés]

A tőkebefektetések olyan források, melyek a vállalat tárgyi eszközeinek beszerzésére, illetve funkcióbővítő fejlesztésére (upgrade) fordítanak, mint például: ingatlan, gyáregység, illetve berendezések ("Property, Plant & Equipment", PP&E).[4] Amennyiben a tőkebefektetéshez fontos pénzügyi döntés szükséges a vállalat részéről, akkor vagy a részvényesek éves közgyűlése, vagy az igazgatóság[* 1] elé kell formalizáltan benyújtani elfogadásra. Számvitelileg a tőkebefektetéseket az adott eszközre könyvelik le, mely növeli a társasági adóalapot. A CAPEX általában a pénzforgalmi kimutatásban[* 2] szerepel a "Beruházások" alfejezet alatt.

Számviteli szabályok[szerkesztés]

Adózási szempontból a CAPEX olyan költség, melyet nem lehet abban az évben levonni, amikor felmerül, illetve kifizetésre kerül. Az általános szabály az, hogy ha a beszerzett vagyontárgy élettartama hosszabb, mint az adózási év, akkor a költséget tőkésíteni kell. A tőkebefektetések költségeit amortizálni kell, más szóval le kell írni az értékcsökkenését a kérdéses eszköz élettartama alatt. Ehhez tartozik még hozzá, hogy a CAPEX adóalapot képez, mely értékesítés vagy átruházás esetén meghatározza az adófizetés mértékét. A CAPEX tipikus felhasználási területei:

  1. tárgyi eszközök, illetve bizonyos esetekben nem forgalomképes eszközök beszerzése;
  2. meglévő eszközök élettartamnövelő felújítása;
  3. meglévő eszközök értéknövelő felújítása;
  4. eszköz feldolgozása üzleti célból;
  5. vagyontárgy alkalmassá tétele új, illetve eltérő használatra;
  6. új üzleti tevékenység indítása, illetve megvásárlása.

Folyamatosan felmerülő kérdés a vállalati számvitelben, hogy a felmerült kiadások tőkésítendők (aktiválandók) vagy költségelendők. Utóbbiak szerepelnek az éves beszámolóban, havi bontásban. A tőkésített ráfordítások értékcsökkenése több év alatt kerül leírásra. A tőkebefektetések a mérlegben jelennek meg. A legtöbb megszokott, üzletmenethez kapcsolódó költség egyaránt amortizálható és költségelhető, a cég üzletpolitikájának függvényében. A tőkésített kamat is szétterül az eszköz élettartamán.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Board of Directors
  2. cash-flow kimutatás

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Laáb Lásd: 2.1
  2. capital expenditure (capex) (angol nyelven). BusinessDictionary . [2018. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 12.)
  3. What is a Capital Expenditure (CAPEX)? (angol nyelven). My Accounting Course . (Hozzáférés: 2019. október 12.)
  4. a b Capital Expenditure (capex) (angol nyelven). Investopedia , 2003. november 18. (Hozzáférés: 2019. október 12.)
  5. Laáb Lásd: 2.2.1.
  6. What is CapEx and OpEx? (angol nyelven). Comindware.com . (Hozzáférés: 2019. október 12.)

Irodalom[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Capital expenditure című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.