Törökvágási református templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Törökvágási református templom
VallásKeresztény
FelekezetReformátus
EgyházmegyeKolozsvári Egyházmegye
EgyházközségKolozsvár-XI. Törökvágási Református Egyházközség
Püspök(ök)Kató Béla
LelkészBibza Gábor
Építési adatok
Építése1998–2008.
Stílusorganikus
TervezőjeMakovecz Imre, Müller Csaba
Felszentelés2008. május 4.
Felszentelődr. Pap Géza
Elérhetőség
TelepülésKolozsvár
HelyDonát út 142.
A Törökvágási református templom weboldala
SablonWikidataSegítség

A törökvágási református templom Kolozsváron a Donát úton található. Makovecz Imre által készített vázlattervekből Müller Csaba készített kivitelezési tervet, az ő feladata volt a művezetés is. A templom megépítése tíz évet vett igénybe. Lelkipásztorai: Bibza István és Bibza Gábor. A templomot 2008. május 4-én avatták fel.

Építése[szerkesztés]

Az 1980-ban önállósult gyülekezet kezdetben egy családi házban tartotta összejöveteleit, majd 1985-re sikerült egy 700 férőhelyes imaházat építeniük. A templom építését már 1989-től szorgalmazták, de eleinte anyagi gondok, később a polgármester nehezítette a megvalósítást. 1993-ban a Magyarok Világszövetsége segített telket vásárolni, de építési engedélyhez csak öt év múlva jutottak. 1998. június 20-án helyezték el a templom alapkövét, és kezdődött az építkezés, amely 2004-ig lassan haladt, de az ekkor kapott nagyobb állami támogatás gyorsított az ütemen. A kivitelezés mintegy 1,4 millió lejbe került, amelynek alig egy tizedét tudta fedezni az egyházközség. Nagyobb hozzájárulást külföldről kaptak Hollandiából és Németországból.

Bemutatása[szerkesztés]

A templom építőanyagai jellemzően természetes anyagok: fa és kő, az épület ezáltal harmonizál a természeti környezettel. A Makovecz Imre által képviselt organikus építészet gondolatvilágának megfelelően a templom belső terének hatással kell lennie az emberekre. A központi tetővilágításnak és a szószék középen való elhelyezésének köszönhetően a hívek fizikailag és lelkileg is közelebb kerülnek az istentisztelet lényegéhez, mint a hagyományos elrendezésű templomokban.

Források[szerkesztés]