Tót Népköztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tót Népköztársaság
el nem ismert történelmi állam
Tote ľudovej republiky
1918. december 11.1918. december 29.
Tót Népköztársaság zászlaja
Tót Népköztársaság zászlaja
Általános adatok
Fővárosa Kassa
Hivatalos nyelvek magyar, szlovák, tót
Kormányzat
Államforma köztársaság
Államfő Dvortsák Győző

A Tót Népköztársaság, vagy Kelet-Szlovák Köztársaság egy, az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásakor létrejött rövid életű állam volt a mai Szlovákia keleti részén Kassa központtal.

Története[szerkesztés]

A „népek önrendelkezési jogát” hirdető antantpropaganda és a wilsoni elvek hatására Dvortsák Győző (1878–1943) levéltárnok Kassán kiáltotta ki a független köztársaságot. Eredetileg Eperjesen, 1918. október 30-án jelentették volna be a köztársaság létrejöttét, mivel ők nem egy csehek vezette államban kívántak élni. A köztársaság Abaúj-Torna és Zemplén vármegyére terjedt ki. Az államnak az antantbarát Károlyi-kormánnyal való kapcsolata ismeretlen, diplomáciai tárgyalásokra nem került sor. A Felső-Vág völgyéből az Olasz Légió 6. és 7. hadosztálya és az olasz parancsnokok vezette cseh hadsereg december 12-én indult a frissen függetlenedett állam birtokbavételére. December 24-én Fernand Vix francia alezredes, az antant budapesti misszióvezetője jegyzékében szólította föl a Károlyi-kormányt csapatainak kivonására a Felvidékről. December 29-én František Schöbl cseh ezredes csapatainak kassai bevonulásával megszűnt a Tót Népköztársaság.

A Kelet-Szlovák Köztársaság elfoglalása után Dvortsákot a csehek halálra ítélték, de a kassai tanács többi tagjával együtt Varsóba menekült. Dvortsák az 1920-as nemzetgyűlési választásokon Nyíregyháza párton kívüli képviselőjeként politizált az elszakított tótság nevében, majd tiltakozást szervezett a trianoni békediktátum aláírásakor.[1]

Utóélete[szerkesztés]

Csehszlovákia felbomlásakor a felvidéki magyarok és egyes, magukat tótnak vallók kezdeményezték egy autonóm tartomány létrehozását. A többszöri kezdeményezést a szlovák kormány mindig elutasította, de a mindennapi politizálás révén van képviseltségük a szlovák parlamentben.

Jegyzetek[szerkesztés]