Tócóskert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Tócóskert házai a Vincellér utca felől

A Tócóskert Debrecen délnyugati részén, a Tócó vízfolyás mellett, attól keletre fekvő városrész.

Története[szerkesztés]

Tócóskert, a gimnázium faragott kapujának egy részlete
A Tócóskert egy részlete, Holló László sétány
Holló László mellszobra a róla elnevezett sétányon

A Tócó termékeny melléke már az őskorban is lakott hely volt. A területén folyt régészeti ásatások eredményeiről Debrecen története I. kötetében olvashatunk:

…A középkor embere a Tócó keleti partja és az ősi erdőség között, a part menti hátságon települt meg legszívesebben és a legkorábban.

Tócóskert nevét először egy 1566-ból származó feljegyzés említette Hortus prope fluvium Thotzó néven, egy a Tóczó folyó melletti kerttel kapcsolatban.

Egy 1575-ben kelt okirat Kiss György özvegye, Katalin asszony 46 forinton Szabó Györgynek eladott szőlőjét említette. 1646-ban ugyanitt Békési István már 300 frtot fizetett Puskás Ferenctől megvett darab szőlőért.

Tócóskert, uszoda. Óvodások úszásoktatása

1720-ban a Tóczós kertet új telepítéssel bővítették, ettől az időtől Nagy és Kis Tóczóskertet… is megkülönböztettek itt.

Az 1980-as évek közepén az itt kiszanált területen épült meg a Tócóskert lakótelep az István út, a Vincellér utca, a Derék utca és a Kishegyesi út határolta területen.

Tócóskert, Szent Család római katolikus templom bejárata

A lakótelepen ABC áruház, posta, gyógyszertár, orvosi rendelők, gyermekintézmények: bölcsőde, óvodák, általános iskola, gimnázium és uszoda is létesültek.

1977-ben épült a római katolikus templom (Kőszeghy Attila), valamint a tócóskerti református templom (Lengyel István), melyet 1997-ben szenteltek fel. A református templom a centrális térszervezés mai megfogalmazása.

A lakótelepen, a mai Holló László sétányon található Holló László festőművész utolsó lakóhelye is, az úgynevezett Holló-ház, mely ma múzeum, a Medgyessy Ferenc Gimnázium épülete mellett, a Holló László sétányon. Itt áll a festőművész mellszobra is.

Tócóskert Holló László sétány, Medgyessy Ferenc gimnázium bejárata
Tócóskert, részlet

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Holló László emlékház
  • Holló László szobor, a róla elnevezett sétányon
  • Római katolikus templom – Kőszeghy Attila tervei alapján épült, 1998-ban szentelték fel a Szent Család tiszteletére.
  • Református templom – Lengyel István Ybl-díjas építész tervei alapján épült 1997-ben.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]