Balogh László (helytörténész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Balogh László
Született 1969április 14. (49 éves)
Debrecen
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása helytörténész
Iskolái Mechwart András Szakközépiskola (Debrecen)
Aktív évek 1999-
Fontosabb munkái

Debrecen város utcanévkatasztere,
Változó utcák a maradandóság városában,

Debreceni villamoskalauz
Díjak

MTA ösztöndíj (1999, 2004, 2005, 2007)

Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíja (2014)

Balogh László weboldala

Balogh László (Debrecen, 1969. április 14. –) helytörténész, kutató.

Élete[szerkesztés]

1969-ben született Debrecenben. Középiskolai tanulmányait a Mechwart András Gépipari Szakközépiskolában végezte.[1]

Munkássága[szerkesztés]

Tízéves kutatómunka eredményeként páratlan mélységű utcanévkatasztert készített a város közterületeinek történetéről a kezdetektől 2005 novemberéig. Papp József lektorálásával, a Hajdú-Bihar megyei Levéltár kiadásában jelent meg 2007 nyarán. A kutatást a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Bizottsága 1999-ben alkotói ösztöndíjjal támogatta. Az utcanévkataszter digitális változatának megjelenését az Őrváros Debrecen Közalapítvány támogatta, így a honlapjukról 2006-2009 között elérhető volt az online változat.

2009-ben került kiadásra az Uropath Kiadó gondozásában a belváros utcáit bemutató Változó utcák a maradandóság városában című könyv, Antal István szerkesztésében.

Későbbi és talán legfontosabb kutatási témája a középkori templomok keletelése és az ezzel kapcsolatos problémák. Hajdú-Bihar megye középkori eredetű templomainál méréseket végzett, hogy meghatározza a keleti irányhoz képesti eltérésüket. A méréseket pontosabb módszerrel Keszthelyi Sándor is elvégezte. A kutatást Debreceni Akadémiai Bizottság 2004-ben anyagilag támogatta. Ezután Szabolcs-Szatmár-Bereg, majd egy évvel később Jász-Nagykun-Szolnok megye középkori eredetű templomait kereste fel és mérte meg tájolásukat. E munkának anyagi fedezetét részben szintén a Debreceni Akadémiai Bizottság alkotói ösztöndíjjal támogatta 2006 és 2007 között. A kutatás eredményeként sikerült meghatározni több középkori templom feltételezhető eredeti védőszentjét és titulusát. 2008 végén kezdte el a debreceni villamosközlekedés múltját kutatni. Ennek eredményeképpen Balogh László és munkatársai 2011-ben, a debreceni villamosközlekedés megindulásának 100. évfordulója alkalmából Debreceni villamoskalauz címmel könyv jelentettek meg, korabeli fotókkal illusztrálva, fontos jármű történeti adatbázissal kiegészítve. 2015-től a DMJV Polgármesteri Hivatal Mikrofilmtárában dolgozik. Tart előadást Kölcsey Ferenc debreceni tartózkodásáról, Szabó Magda debreceni kapcsolatáról, családjáról, ahol érdekes családtörténeti kutatásait mutatja be. 2017 óta szerkesztője a Cívisporta tudományos internetes újságnak.[2]

Munkásság, publikáció[szerkesztés]

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

  • Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottságának alkotói ösztöndíja (1999, 2004, 2005, 2007)
  • Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíja 2014[3]

Források[szerkesztés]