Tátikai-hasadékbarlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tátikai-hasadékbarlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz2,55 m
Mélység0 m
Magasság3,5 m
Függőleges kiterjedés3,5 m
Tengerszint feletti magasság? m
Ország Magyarország
Település Zalaszántó
Földrajzi táj Bakony
Típus tektonikus
Barlangkataszteri szám 4430-24

A Tátikai-hasadékbarlang Zalaszántó határában, az Alsó-Tátika déli falában található, bazaltban kialakult barlang.

Földrajzi helyzet[szerkesztés]

A Zalaszántó és Bazsi közötti Hidegkútpusztáról az országos kék turistajelzés mentén kell kelet felé haladni és átkelve a Tátika természetvédelmi területén, körülbelül két kilométer után, a bazaltmezáról leereszkedve tábla jelzi, hogy már elhagytuk a természetvédelmi területet. Sarvaly, vagy Lapostanya felől is könnyen elérhető a Tátika déli részénél lévő természetvédelmi terület határát jelző táblát. A táblától nagyjából nyugat felé, 255 fokra, körülbelül 300 méterrel az egyre magasabbá váló bazaltfalban, nehezen észrevehető helyen nyílik a barlangot. Tekintélyes törmelékhalom tetején, ahol az a falhoz ér, sűrű bodzafa (Sambucus nigra) takarja a barlang délnyugat felé néző bejáratát. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Leírás[szerkesztés]

A barlangot Eszterhás István írta le először részletesen 1985-ben. A barlang hasadékszája 3,5 méter magas és 0,5 méter széles. Az üregét a befelé egyre keskenyedő, de mindvégig magas (2,1–2,8 méter) hasadék alkotja. A falán és környékén a barlang hossztengelyével párhuzamos, kifelé 40 fokosan emelkedő, íves bazaltoszlopok barázdákat képeznek. Alját laza, földes törmelék alkotja. A mennyezetéből több bazaltoszlop félig kibillenve, fenyegetően lóg lefelé. A beboltozódott része alatt mért hossza mindössze 2,55 méter. A bejárásához semmiféle segédeszközre nincs szükség. Jól szellőző, száraz barlang. Törmelékkitöltése ásatásra alkalmas. Helyi jelentőségű kis barlang, ami szemléletes példája a tektonikus eredetű barlangképződésnek.

Genetikailag a vulkáni kőzetekben, másodlagos úton létrejövő üregek csoportjába tartozik, ezen belül pedig tektonikus keletkezésű barlangnak tartjuk. A bazaltfal peremére merőleges repedés mentén klimatikus tényezők hatására váltak le a bazaltoszlopok.

Előfordul az irodalmában Tátika-várhegyi-barlang, Tátika-várhegyi járhatatlan barlang és Tátika várhegyi járhatatlan barlang néven is.

Irodalom[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]