Szuzuki (hal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Suzuki
Suzuki201302.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Animalia
Törzs: Chordata
Osztály: Actinopterygii
Rend: Perciformes
Család: Lateolabracidae
Nemzetség: Lateolabrax
Faj: L. japonicus
Tudományos név
Lateolabrax japonicus
(Cuvier & Valenciennes, 1828)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Suzuki témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Suzuki témájú médiaállományokat és Suzuki témájú kategóriát.

A szuzuki egy halfaj, melynek latin neve a Lateolabrax japonicus. A szuzuki hal a Csendes-óceán északnyugati medencéjében él Japán partjainál és a Dél-kínai-tengerben. E halfaj főként zátonylakó, katadróm élőlény, amely akár több, mint 102 centiméteres hosszúságúra is megnőhet.

Húsa fényes, fehér színű és könnyedén felismerhető széles pikkelyeiről és enyhe ízéről. E halfaj hagyományosan a japán halászok egyik kedvelt célpontja. Japán Kantou régiójában, a Shizouka prefektúrában a 25 cm alatti példányait seigo néven illetik. Hároméves korára eléri a 60 cm körüli testhosszt és ekkortól már fukko, vagy szuzuki a neve. Mivel növekedése során több néven nevezik, ezért a japánok gyakran shusseuonak (出世魚?) nevezik és összefüggésbe hozzák az életben való fejlődést és előrelépést e halfajjal, valamint, ahol ez a hal él, arról a helyről azt tartják, hogy az gazdag halakban.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Suzuki (fish) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]