Szurikáták udvarháza – Ahogy kezdődött

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szurikáták udvarháza – Ahogy kezdődött
(Meerkat Manor: The Story Begins)
2008-as brit–amerikai televíziós film
RendezőChris Barker
Mike Slee
ProducerAnne Sommerfield
Renoir Tuahene
Caroline Hawkins
Clare Birks
Carole Tomko
Mick Kaczorowski
Mark Wild
Chris Barker
Lucinda Axelsson
Hayley Smith
Chris Harries
Műfajdokumentumfilm
ForgatókönyvíróCaroline Hawkins
Clare Birks
FőszerepbenWhoopi Goldberg
ZeneLaurent Ferlet
OperatőrStewart McKay
Robin Smith
John Waters
Paul Williams
VágóOral Norrie Ottey
GyártásvezetőSarah Clarke
Betsy Ledonne
Lorraine Silberstein
Gyártás
GyártóOxford Scientific Films
The Weinstein Company
Ország USA
Nyelvangol
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Television
Magyarország Budapest Film
BemutatóUSA 2008. május 25.
Magyarország 2010. április 27.
KorhatárKN I. kategória (F/10047/D)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szurikáták udvarháza – Ahogy kezdődött (eredeti cím: Meerkat Manor: The Story Begins) az Oxford Scientific Films által 2008-ban készített tévéfilm ami előzménye az Animal Planet Szurikáták udvarháza sorozatnak. A dokumentumfilm narrátora Whoopi Goldberg, ami bemutatja a Hortenzia nevű szurikáta életét, születésétől egészen addig amíg egy szurikátacsalád vezetőjévé nem válik. A filmet a Kalahári Szurikáta Projekt kutatóinak feljegyzései alapján készítettek és elsősorban vadon élő szurikátákat használtak „színészek” gyanánt, hogy ők képviseljék a szereplőket a történetben. A legtöbb felvételt a Kuruman Folyó Rezervátumban, Észak-Fokföldön, Dél-Afrikában vették fel. A filmen a sorozathoz képest sokkal több emberrel dolgoztak. Néhány színhelyet az Egyesült Királyságban forgattak egy vadasparkban.

A 75 perces film premierje a 2008-as Tribeca filmfesztiválon, az Animal Planet televíziós premierje előtt volt 2008. május 25-én. Bár a filmgyártást dicsérték, de negatívuma az volt, hogy nem tudott semmi újat nyújtani a rajongóknak. A Kalahári Szurikáta Projekt észrevette, hogy a film nem volt teljesen pontos, de azért megdicsérte a produkciót. Több kritikus dicsérte Goldberg elbeszélését, de a szövegkönyvet kritizálták, ahogy a felnőtt nézőknek túl leegyszerűsített volt.

Szinopszis[szerkesztés]

Flower a Kalahári sivatagban született 2000. március 15-én, anyja Holly a Bajusz klán vezetője. A rivális Lazuli csoport egy támadás során elveszi Bajuszék területét, így kénytelenek lemondani az eddig belakott helyről és új otthont kell keresniük. Egy sólyom megöli Holly-t, és Flower egyéves amikor apja elhagyja a csoportot, hogy megtalálja új társát. Flower nővére, Viale válik a klán vezetőjévé és társának Yossarian-t választja, a kalandozó hímet a Lazuli családból. Flower és Yossarian testvére, Zaphod párosodnak. Viale megöli Flower újszülött kölykeit és száműzi a családból, később azonban megengedi, hogy visszatérjen. Az éhezés és aszály ideje alatt Viale megpróbálja arra késztetni a csoportot, hogy fosztogassanak az út mentén. Azonban egyszer amikor az úton tartózkodik, egy teherautó elüti őt. A csapat megpróbál alkalmazkodni a vezetőjük elvesztéséhez, de egy kígyó megközelíti őket. Flower közbelép és megakadályozza, hogy tragédia történjen. Ezzel ő lesz az új vezetője a klánnak. Zaphod visszatér és Flower párja lesz, míg Yossarian félreáll, és elhagyja a csoportot. Az új vezető csapatával visszatér eredeti otthonukhoz és rövid csata után a Lazli családtól visszafoglalja a területet. A film végén utalnak Flower halálára, ami a sorozat harmadik évadban következik be, és az ő gyermekei lesznek az új nemzedék.

Kiadások[szerkesztés]

A film premierje a 2008-as Tribeca filmfesztiválon április 30-án, az Egyesült Államokban az Animal Planet csatornán május 25-én volt. A TV premiert követte az Így készült a Szurikáták udvarháza – Ahogy kezdődött speciál. Angliában október 18-án, Franciaországban pedig október 24-én vetítették.

2008. június 3-án kiadták DVD-n is Észak-Amerikában, az Így készült... speciállal extraként. A lemez szintén tartalmaz egy másik különlegességet a Szurikáták udvarházának tudománya (The Science of Meerkat Manor) kisfilmet amiben a nézők bepillantást nyerhetnek miként dolgoznak együtt a kutatók az állatokkal. A film az Egyesült Királyságban 2009. november 2-án jelent meg.

Eltérések a sorozattól[szerkesztés]

A filmben szereplő állatok nevét nem fordították le, mint a sorozatban hanem megtartották az eredetit.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]