Szlavics horvát király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szlavics
Horvát királyság ellenkirálya
Uralkodási ideje
1074 1075
ElődjeIV. Krešimir
UtódjaDmitar Zvonimir
SablonWikidataSegítség

Szlavics vagy Szlavac horvát ellenkirály volt a IV. Krešimir horvát király halála után kirobbant polgárháborúban. Az ország déli részét uralta 1074 és 1075 között.

Uralkodása ?[szerkesztés]

IV. Kresimir Péter halála után a Horvát Királyságban polgárháború tört ki, és az ország három részre szakadt. A dalmát városok és a latin papság II. Istvánt, Kresimir unokaöccsét akarták királynak. A király magyar rokonsága Dmitar Zvonimirt pártolták. IV. Kresimir uralkodása alatt vezették be a római liturgiát, melyet a nép java része még mindig ellenzett, így az ő pártjukat Szlavics képviselte.

Szlavics az Omiš mellett fekvő Trstenikból származott.[1] A „néppárt” kinevezte királynak, viszont sem a dalmát városok, sem a pápa nem akarta elismerni. Egyes elméletek szerint a pápa a dán Magnus herceget szerette volna a trónra segíteni, ami olvasható a cseh II. Vratiszlávnak írott levelében.

A dalmát városok a normannokat hívták segítségül, akik betörtek az országba, elrabolták Szlavicsot és Dél-Itáliába vitték magukkal. Ezek után az álkirálynak nyoma veszett.

Források[szerkesztés]

  1. Vjekoslav Klaić, Povijest Hrvata, knjiga prva, 137. oldal


Előző uralkodó:
IV. Krešimir
Horvátország uralkodója
10741075
Horvát címer
Következő uralkodó:
Dmitar Zvonimir