Szilágyi Szilárd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szilágyi Szilárd
Született1959június 13. (64 éves)
Siklós
Nemzetiségemagyar
Mestere(i)Lantos Ferenc
Gyarmathy Tihamér

dr. Szilágyi Szilárd (Silaro) (Siklós, 1959. június 13.) magyar festőművész.[1]

Élete[szerkesztés]

Szülei pedagógusok. Édesapja a magyarbólyi, bakócai, bükkösdi nevelőotthonok igazgatója volt, édesanyja tanítói, tanári végzettsége után gyógypedagógusi, később pszichológusi diplomát is szerzett. Apja a pécsi Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ igazgatójaként, anyja a Nevelési Tanácsadó vezetőjeként ment nyugdíjba. 1964-ben Pécsre költöztek, Eszter húga már ott született.

Iskoláit Pécsett végezte. A Gyakorló Általános iskolában német nyelvet is tanult. Mivel abban az időben aktívan sportolt, öttusázott, az akkori Komarov Gimnázium (ma Babits Mihály Gyakorló Gimnázium) sporttagozatán kezdte a középiskolát, azonban később a Széchenyi Gimnáziumban érettségizett. Humán érdeklődése miatt a Jogi Egyetemre felvételizett, majd a sorkatonai szolgálat után meg is kezdte tanulmányait. Diplomáját 1983-ban kapta kézhez. Az egyetemi évek alatti szakmai gyakorlatok során világossá vált számára, hogy a hivatali munka, a kötöttség nem neki való. A Pécsi Galériában kezdett dolgozni, mivel a képzőművészet iránti érdeklődése az egyetemi évek alatt komolyra fordult. Ezt a munkát – viszonylagos kötetlensége, változatossága miatt – szerette, 1985-ben mégis váltott, vállalkozóként teljesen a maga ura lett.

A természet szeretetéből fakadóan a fák, vizek, állatok, halak állandó motívumai képeinek. A színekkel, formákkal, ritmusokkal, az emberek groteszk, néha torz ábrázolásával a világhoz való viszonya, gondolatai, érzései vetülnek a vászonra, papírra.

Kiállításai[szerkesztés]

Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, a fontosabbak a következők:[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Szilágyi Szilárd. Artportal.hu. (Hozzáférés: 2019. augusztus 30.)