Pécsi Galéria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pécsi Galéria
A Pécsi Galéria épülete a Széchenyi tér egyik utcasarkán. A kép jobb oldalán, szemben látszik a Nádor szálló
A Pécsi Galéria épülete a Széchenyi tér egyik utcasarkán. A kép jobb oldalán, szemben látszik a Nádor szálló
A múzeum adatai
Teljes nevePécsi Galéria és Grafikai Műhely
ElhelyezkedésPécs
Magyarország
Cím7621 Széchenyi tér (Pécsi Galéria, Pincegaléria)
7621 Szent István tér 4. (Pécsi Kisgaléria)
Alapítva1977
Megnyílt1979. július 15.
Megszűnt2012. május 31. (mint intézmény)
Tömegközlekedés2, 2A, 4, 4Y, 6, 13, 14, 15, 15A, 20, 22, 23, 23Y, 24, 25, 26, 27, 28, 71, 71Y, 72, 73, 73Y, 113, 122, 123, 123, 124
FenntartóZsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
Elhelyezkedése
Pécsi Galéria (Pécs)
Pécsi Galéria
Pécsi Galéria
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 04′ 35″, k. h. 18° 13′ 39″Koordináták: é. sz. 46° 04′ 35″, k. h. 18° 13′ 39″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Pécsi Galéria témájú médiaállományokat.

A Pécsi Galéria kifejezés (PGGM - Pécsi Galéria és Grafikai Műhely) a Baranya vármegyei székhely első, kortárs művészeteket bemutató kiállítótermre utal, mely 1977 óta működik. Ma már több galériát foglal magéban az intézmény: Pécsi Galéria, Pincegaléria és Pécsi Kisgaléria. A három kiállítóhely az intézményi feltételek és lehetőségek szerint elkülönül koncepciójukban. Az intézmény Magyarországon szoros kapcsolatban áll más városok (Miskolc, Szombathely, Kaposvár, Győr, Székesfehérvár stb.) galériáival, múzeumaival.

Nagy Galéria[szerkesztés]

A Pécs M.J. Város Tanácsa Művelődési Osztálya 1977-ben a Színház téri Hírlap - olvasóban létrehozta a város első, kortárs művészetet bemutató kiállítótermét. 1979-ben átadták a Széchenyi téri kiállítótermet, így 1981. december 31-ig két helyszínen rendeztek tárlatot. 1984-ben a Pécsi Kisgaléria megnyitásával új helyszínnel s hozzá megfelelő színvonalú irodával, raktárakkal bővült az intézmény. 1991-től részben, végül 1997-től önálló intézményként működik.

A Pécsi Galéria és Grafikai Műhely az ország és Európa számos országában szervez, bonyolít le bemutatókat. Tematikus kiállításai (Nő/Woman , Rajz/Drawing, Vonal/Line, A természet/ The nature stb.), az alkalmazott grafikai (Plakátok/Posters) tárlatai, építészeti és design kiállításai, országos és nemzetközi hírnevet biztosítottak. A Galéria programjában szereplők a Kortárs Művészet rangos képviselői, a nemzetközi kiállítások mindig jelentős és hosszan tartó kulturális kapcsolatot eredményeztek. A galériában évente 20-22 kiállítást rendeznek. A galériához tartozik a Pécsi Kisgaléria is.

Az intézmény elsősorban kortárs képző-, ipar-, fotó- és építőművészeti kiállításoknak ad helyet. A pécsi művészek egyéni és csoportos tárlatai és a hazai művészeti élet legjobbjainak egyéni, csoportos kiállításai egyaránt bemutatásra kerülnek. Ezen kívül tematikus, hazai és nemzetközi kiállítások, a kortárs hazai és nemzetközi művészeti áramlatok, irányzatok bemutatói, az alkalmazott művészet, a technológiák és a design változásait bemutató kiállítások, új, multimédiás technikák, performance-ok, videók, kísérleti filmek is helyet kapnak. A Galéria a Széchenyi téri kiállító teremben minden évben lehetőséget biztosít a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzettek, valamint a DLA képzésben záróvizsgájukat tevők részére, hogy méltó körülmények között adjanak számot elért tudásukról a város a régió felé.

Pécsi Kisgaléria[szerkesztés]

A Kisgaléria inkább azon pécsi művészek részére biztosít lehetőséget, akik megfelelő művészi színvonalú munkával rendelkeznek ugyan, de alkotásaik jellege, nagysága, szemlélete a Kisgaléria keretein belül kamara jellegű kiállításban teljesedhet ki. A pécsi alkotók közül sokan, kevésbé termékenyek, de igénylik azt, hogy 5 - 6 évenként számot adjanak tudásukról. Ugyanezen a helyszínen kapnak lehetőséget azok a magyar és külföldi művészek, akik valamilyen sajátos, egyéni koncepcióval, valami új stílussal, technikával jelentkeznek s a kiállításuk terjedelme miatt egy nagyobb helyszínen nem lenne bemutatható. A Kisgalériában szokás karácsonyi ünnepekhez kapcsolódóan képzőművészeti vásárokat, eladási akciókat tartsunk.

Pincegaléria[szerkesztés]

A Nagy Galéria Pincegalériájában a feltételeket kialakítva olyan kiállításokra van lehetőség, melyek egy művészeti kísérlet, egy technikai lehetőség kipróbálása során számot adnak az alkotó elképzeléseiről.

Külső hivatkozások[szerkesztés]