Szikla-forrás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szikla-forrás
Ország Magyarország
TelepülésSzilvásvárad
Elhelyezkedése
Szikla-forrás (Heves vármegye)
Szikla-forrás
Szikla-forrás
Pozíció Heves vármegye térképén
é. sz. 48° 04′ 45″, k. h. 20° 24′ 25″Koordináták: é. sz. 48° 04′ 45″, k. h. 20° 24′ 25″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szikla-forrás témájú médiaállományokat.

A Szikla-forrás a Bükk-vidék és egyben Magyarország egyik leglátványosabb természeti csodája és a Szalajka-patak egyik fő táplálója.

Leírása[szerkesztés]

A Szilvásvárad melletti Szalajka-völgyben található. Száraz időszakban (mint amilyen a 2007-es esztendő is volt) ettől a ponttól kiegyenlítettebb vízhozamú a patak. A forrás nemcsak a függőleges dőlésű sziklafalból kicsobogó vízesésre korlátozódik, hanem a hegybe vágott vízműtárolón keresztül is, illetve a tóban található szikla körül is áramlik ki a víz a rendszerből. A felszálló jellegű forrás az Ablakoskővölgyi és a Bükkfennsíki Mészkő Formáció határán tör fel, az előbbi kőzetréteg által visszaduzzasztva, a függőleges szálirányú mészkőszirtből. A vízrendszere részben közös a feljebb fakadó Szalajka-forráséval, amelyet víznyomjelzések is igazoltak.

Vízgyűjtő területe mintegy 4–6 km². Vízhozama egyes irodalmak szerint 0 és 10 000 liter/perc között váltakozik, mások szerint 1200 liter a legkisebb vízmennyiség, ami a forrásrendszert elhagyja (ami elképzelhető a környező szökevényforrások állapotából, amelyek aktívak lehetnek a barlangforrás elapadása után is).

Irodalom[szerkesztés]

  • Neidenbach Ákos – Pusztay Sándor: Magyar hegyisport és turista enciklopédia. Budapest, 2005. 76. old.
  • Tóth Géza: A Bükki karszt vízrendszere. In: Sándor András szerk.: Bükki Nemzeti Park. Kilátás a kövekről. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1983. 125, 134. old.

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]