Szerkesztővita:Zsoltkcs

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Teemeah 8 évvel ezelőtt a(z) Hiányos leírólap témában

Zolnay család[szerkesztés]

A zólyomvármegyei Zolnáról származó Zolnai Zolnay család az idők során nagy szerepet játszott e vármegye történetében.A Zólyom városától északkeletre fekvő Zolna már a XIII-XIV.század fordulóján szerepel.A falu területét ekkortájt, valószínűleg 1296-ban kapja Kürtösi Radon comes (1223-1250) családjának egyik tagja.A közelben folyó patakot (fluvius Zolna, duo fluvii Zolna, Zolnavyze) 1282-ben említik előszőr.

Története[szerkesztés]

A család első ismert tagjának,Kürtösi Radon fiának, Kürtösi v. Oszlári Madáchnak (Oszlár nevét a középkorban Kürtössel felváltva használták s alatta a mai nógrádi Kürtös értendő),négy fiát ismerjük. Közülük András (1278—93) és István (1293—1312) utódok nélkül haltak el. Benedek (1278—1328) fivéreivel együtt részt vett Kun László és III. Endre király minden hadjáratában. A család nógrádi, zólyomi ós túróéi birtokainak részese. 1328-ban Mikefalván, mint királyi ember tűnik fel. Fia, az 1337-ben már Zolnai néven említett Tamás, rokonainak, Tóbiás comes fiainak, Bitónak és Zobratának örökén a Zólyom megyei Zolna birtokosa. Bitó és Zobratha 1300 körül már meg is települnek Zolnán és itt 1311-ben Szent István vértanú tiszteletére kegyúri kápolnát is emelnek.1326-ban az egyházra vonatkozó kiváltságlevelüket Donch mester, a híres zólyomi főispán közbenjárására megerősíttetik Boleszló esztergomi érsek által.1336-ban már unokaöccsük,Radon comes Madách nevű fiának,a Madách-család ősének unokája, Benedek fia Zolnai Tamás (de Zouna) a zolnai földesúr.

Zolnai Tamás 1336-ban, amikor az osztrák hadjáratra háborúba indul, zálog¬ ba akarja vetni zolnai és számpori birtokát. Utóbb e két jószágát — rokonai¬nak, a Kürtösi Madách ivadékoknak tiltakozása mellett — sógorának, Túróczi Péter comes fiának, Benedek ispánnak kívánja eladni.1351-ben Zolna (ezúttal Tamásfalva néven), Cserény egy részével együtt Madách fia Pál unokáinak, az árva Jánosfiáknak kezére került. E fivérek közül István a Liptóba vissza¬ költöző Tholt család őse, Domokostól a Lukaviczai Domonkos, alias Lukaviczky család származott. A testvérek közt kereshetjük a Zolnán tovább birtokos Zolnay- ak, a Cserényben maradó Cserényiek, Csécsényiek elődeit.A zolnai birtok már Nagy Lajos alatt adómentességet kap és ezzel a kiváltságos helységek közé emelkedik.E kiváltságát 1406-ban Zsigmond, 1464-ben pedig Mátyás király is megerősíti.1424-ben, mint a véglesi uradalom egyik tartozéka, Zsigmond király adományából Borbála királyné birtokába jut.

Fájl:Csaladfa.png
A Zolnay családfa a XIII.században

Forrás[szerkesztés]


Külső hivatkozások[szerkesztés]

Hiányos leírólap[szerkesztés]

Az általad felküldött kép (Csaladfa.png, Fájl:Zolnaycimer.png) felküldésekor a felhívás ellenére nem adtál meg forrást és/vagy felhasználási feltételeket (licencet). Az ilyen képeket bizonytalan jogi státusuk miatt alapelveink értelmében rövid határidőn belül töröljük. Amennyiben a kép jogszerűen használható a Wikipédiában, kérlek, pótold a forrás és a licenc megadását. Javasoljuk továbbá, hogy a hasonló problémák megelőzése érdekében olvasd el a felküldési útmutatót. Felhívjuk figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt, rendszeres felküldése a szerkesztési jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Köszönjük.
A képeidet itt találod listázva, kérlek, nézd át az összes általad feltöltött képet!

Xiaolong Üzenő 2015. május 29., 13:12 (CEST)Válasz

Szia! A vitalapod nem szócikkírásra való, arra szolgál, hogy itt üzenjenek neked. Piszkozatot a Próbalapodon írhatsz (legfelső menüben találod). Üdv Xiaolong Üzenő 2015. május 29., 13:12 (CEST)Válasz