Szerkesztővita:Tikalca

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Kosii 17 évvel ezelőtt a(z) Spanyol nyelvu irodalom témában
Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Tikalca!

Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket. A szerkesztést a Homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, amire nem találsz választ a Segítség! lapokon, akkor a portán vagy a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára! Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (pl. érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ez az üdvözlet is példa rá. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást! - nagytibi üzen, ? 2006. április 14., 11:26 (CEST)Válasz

Maja civilizáció[szerkesztés]

Szia! Üdv tőlem is. A cikhez segítséget kértél, ezért lenne pár kérdésem: még folytatni akarod? Mert ez jelenleg nem a címről szó, hanem annak egy részéről az írásról, valószínűleg érdemes lenne a jelenlegi címet összefoglalónak használni (egyes területek rövid bemutatásával), a mostani tartalmát meg részletező cikként külön címen szerepeltetni.

Másik problémám, hogy szerkezetileg kicsit fésületlennek tűnik. Nem a formázással van bajom, azt megoldjuk, hanem a felosztásával; biztos hogy ez a legjobb megoldás?

Ja, cikkeket itt nem írunk alá, csak vitalapos hozzászólásokat (azokat mindig), az egyes szerkesztők hozzájárulása úgy is megtaláható a laptörténetben. - Serinde üzenet 2006. április 14., 11:36 (CEST)Válasz

Átírás[szerkesztés]

Szia! A fonetikus és fonémikus átíráshoz az IPA-féle jelöléseket használjuk, célszerű lenne a cikkben is ezt alkalmazni. – KovacsUr 2006. április 14., 14:29 (CEST)Válasz

Ha jól látom, a cikk jelenleg szinte kizárólag a klasszikus maja nyelvről szól; ennek esetleg külön cikket is létrehozhatnál. – KovacsUr 2006. április 14., 14:36 (CEST)Válasz

Csatlakozom a többiek kéréséhez. A maja civilizáció több, mint a maja nyelv. Ez nem azt jelenti, mintha nem lehetne ilyen részletesen írni róla, sőt! De akkor legyen a maja nyelv cikkben.--Mathae Itt lehet belém kötni 2006. április 14., 16:38 (CEST)Válasz

Valasz Mindenkinek![szerkesztés]

Tisztelt Mindenki!

Koszonom a segitseget es a javaslatokat, mindenkinek igazat adok, igen a maja civilizacio nem csak a nyelvrol szol, nem csak az irasrol, a gegezarhangert kulon koszonet, igen at kell olvasni es formazni.

A problema az, hogy meg nincs kesz! Tehat nem csak a maja nyelvrol fog szolni illetve az irasrol, hanem a harom nagy korszakrol is irok amint azt magamnak megjeloltem. Egyszeruen az irasrol volt egy magyarul meglevo vazlatom, ami gyakorlatilag egy egyetemi eloadas angol kivonatanak forditasa, igy feltettem, anelkul, hogy nagyon atfesultem volna-illetve a tobbi reszfejezetet is, mivel nem vagyok vele egeszen tisztaban, mennyire lehetek reszeletes, mennyi a minimum peldaul egy szocikkhez stb.

Vagyis a maja civilizacio ala tortenelem, nyelv es iras volt az elso harmas amit kiakartam felyetni, de nincs vele semmi bajom, ha mindegyiket par sorban osszefoglalom, majd linkelek kulon cikkekhez. A muveszetet mar lattam, hogy megvan, bar azt jelentosen at szeretnem irni, de lehet, hogy kulon link kellene neki.

Ezenkivul, mivel az amerikai kulturakrol sajnos meg nem sok adat van fenn a magyar wikipedian, ugygondoltam ezt a teruletet szivesen felvalalom mivel tagabb ertelemben ez a szakteruletem-de nem igerhetem, hogy gyorsan haladok.

Masreszt ma Magyarorszagon nincs megfelelo szakirodalom, meg forditas formalyaban sem (nem az Osi Amerika Atlasza, kulonosen a majakrol szolo resz mar elevult, sem az uj, inkabb kepes konyvek, sem Hammond egyebkent elegge elavult konyvenek forditasa es meg sorolhatnam)-ezert ugy gondoltam, hogy a wikipedia megfelo forum lesz reszletesebben is leirni nehany temat-igy maja iras es szovegek, ami a sajat legszukebb teruletem. Na ennek az elejen tartok, vagyis meg rengeteg szerkesztesbeli problema lesz es mindig mindenki segitseget fogom kerni elore is.

Tehat most ugy gondolom felteszem majd a kitoltetlen mezokbe az altalanos adatokat, ahogy ti javasoltatok, majd kulon reszletezem oket.

Az IPA-rol annyit, hogy a maja epigrafusok nem hasznaljak, nem tudom miert, noha a legvaloszinubb oka az, hogy 1998-ban a guatemalai kormany uj rendszert rogzitett minden maja nyel lejegyjezesre, igy ma mind a 31 plussz a ma mar nem beszelt cholt'i, kolonialis yukatek es a klasszikus maja-ra is ugyanezt hasznaljak, vagyis ha en IPA-t hasznalnek, akkor eppen akarmilyen nemet vagy francia vagy angol nyelven irott peldamondatot IPA-n kellene rogzitenem. Annyira mindenkeppen hajlando vagyok, hogy zarojelben odabigyesztem az IPA-t-ez megfelelo kompromisszum?

Megegyszer koszonom mindenkinek a javaslatokat, es tovabbrs is szeretnem ha figyelemmel kisernetek ezt a meg igencsak kezdodo (es sajnos meg kezdo modon) vallalkozasomat

                                          Udv Tikalca

Spanyol nyelvu irodalom[szerkesztés]

Szia!

Bocs hogy nem wikis temaval zavarlak, de a nyelvi lapon talaltalak meg. Spanyol tanulashoz lenne szuksegem valami konnyed, szep spanyol nyelvu mure. Tudnal ajanlani irot, vagy konkret muvet, lehetoleg a spanyol wikisource-bol? kosi 2006. november 27., 20:33 (CET)Válasz