Pápai Szent Anzelm Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szerkesztő:Voxfax/Pápai Szent Anzelm Egyetem szócikkből átirányítva)
Pápai Szent Anzelm Egyetem (Pontificio ateneo Sant'Anselmo)

Alapítva1887
HelyOlaszország, Róma
MottóFides Quaerens Intellectum
Típus
Tagság
  • Unione romana biblioteche ecclesiastiche
Elhelyezkedése
Pápai Szent Anzelm Egyetem (Róma)
Pápai Szent Anzelm Egyetem
Pápai Szent Anzelm Egyetem
Pozíció Róma térképén
é. sz. 41° 52′ 59″, k. h. 12° 28′ 44″Koordináták: é. sz. 41° 52′ 59″, k. h. 12° 28′ 44″
Térkép
A Pápai Szent Anzelm Egyetem weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pápai Szent Anzelm Egyetem témájú médiaállományokat.

A Pápai Szent Anzelm Egyetem (olaszul: Pontificio Ateneo Sant'Anselmo) egy katolikus tudományos intézmény Róma székhellyel, az Apostoli Szentszék irányítása alatt, a bencések vezetésével. Nevét Canterburyi Szent Anzelm angol bencés szerzetes, érsek, egyházatya után kapta.

Tevékenysége[szerkesztés]

A Szent Anzelm teológiai gyakorlatokra fogad bencés és egyéb rendbéli diákokat a világ minden részéről.

Az intézményt egyházjogilag az Apostoli Szentszék a szent liturgia tanszékeként, a liturgiatudomány terjesztésére alapította kutatás és oktatás révén. Jogosult a pápa nevében az SL.L. és doktori (SL.D.) fokozat kibocsátására.

Az egyetem könyvtára a különböző bencés kongregációk adományain és Dusmet Gaetano Bernardino bíboros személyes gyűjteményén alapul, és azóta alapvető forrását képezi a teológiai kutatásoknak.

Története[szerkesztés]

Canterburyi Szent Anzelm

Előzményként a Szent Anzelm-kolostort XI. Ince pápa alapította 1687-ben a Monte Cassinó-i bencés kongregációnak. Miután a közösséget a pestis majdnem teljesen kiirtotta, 1837-ben Rómába költöztek, s az intézmény újjáéledt. De a risorgimento után, 1870-ben az olasz állam rátette a kezét. Újra kellett hát alapítani.

A nemzetközi bencés egyetemet Róma Aventino dombján fekvő Szent Anzelm-templom mellett 1887-ben XIII. Leó pápa alapította a filozófia, teológia és liturgia, filozófia és misztika, szerzetesi tudományok, nyelvek, szentségi teológia és teológiatörténeti kurzusok folytatására.

1952-ben az intézményt további feladatokkal bízta meg a Második vatikáni zsinat.

1961-ben létrehozták benne a liturgiaintézetet.

Korábbi rektora Mark Sheridan E.B.C., 2009-ben lemondott atya volt, őt (2015. március 10. óta az akadémia főrektoraként) Juan Javier Flores Arcas, O.S.B., spanyolországi bencés atya, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága tagja követi.

Kancellárja Notker D. Farkas, O.S.B. apát volt 2000. szeptember 7.2016. szeptember 10. között, azóta pedig Gregory Polan, O.S.B. apát.

Híres magyar diákjai, tanárai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pontificio ateneo Sant'Anselmo című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pontifical Atheneum of St. Anselm című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.