Szerkesztő:Vaterdingo/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

{{építés alatt}}

Jakubecz Sándor , dr. Med.Univ., c. egyt. docens[szerkesztés]

( 1932 Újvidék - 2013 Gyula )

Szűlész - Nőgyógyász szakfőorvos a háború utáni első " nagy generációból " ( Debreceni Orvos Tudományi Egyetem Debreceni Egyetem / továbbiakban: DOTE / Árvay Sándor professzor és tanítványai)

A gyulai Szülészet -i Osztály fejlesztője , feleségével. A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Nőorvos Társaság Család és Nővédelemmel foglalkozó vezetőségi tagja.

Az apás szűlés és mobil ( " vidéki " ) terhesgondozás/szűrés, vmint a szűlésre való felkészítés egyik előfutára ; az " ember központúbb " Családtervezés gyakorlatának kidolgozója.

Élete / gyermekkor

Apai ágon Nagyapja, Temerin -i birtokos Jakubecz Gergely (1880) a Délvidéken állomásozó Osztrák–Magyar Monarchia (továbbiakban: OMM) Hadsereg Rendészalakulátához tartozó őrmester, Felcser.

Jakubecz Gergely -jelölve, 1910 körül

(kép) Fia, idősebb Jakubecz Sándor (1902) iparos igazolvánnyal a ráeső szőlejéből az újvidéki Wilson téren borbélyüzletbe társult. 1943/44 fordulóján a magyar és szerb atrocitások elől menekülnek a kisebb Magyarország területére, Zamárdiba; a dél- Balatonnak már ekkor jó a híre a Kormány/ Teleki Pál , majd id Antall József (politikus, 1896–1974) Boglárra letelepített lengyelei miatt. Meglepően sors szerűen az egykori lengyel menekült Danuta JAKUBIEC:( Wielka SPUŚCIZNA MAŁEGO BOGLÁRU) írt, emlékezett erről. (link lent) Édesapja testvére, Jakubecz János, marad, és Újvidéken később a tenisz klub női csapatának edzője lett.(cikk lent)

1932-ben született Újvidéken ( Újvidék ) édesanyja Nacsa Julianna (1912) valamiért a születési anyakönyvezésben is dátum eltolódás szerepel junius 24. helyett 26.

A cserkész csapatban való részvétele abszolút meghatározó egész későbbi életére (kép) a család komoly anyagiak árán fizeti ki a felszerelését , de , ebből táplálkozik a későbbi vadász szenvedélye is; igen jó lövész.

Részt vett a reunion 60. jubileumi 1993-as gödöllői Jamboreen is. Unokái követik "ebben" pl.

Jakubecz Sándor cserkészként Zamárdi 1944

A korai iskolai éveket követően szerencsésen a pesti Szent István Gimnázium tanulója lehetett, az akkor még kertes Őrs vezér terénél levő házban, távoli rokonuknál lakott. Az 1944-es nyári bombatámadás, 1945-ös romos Budapest mély benyomást tett rá, a Vöröskereszt önkénteseként ekkor "romeltakarított", innen az Élet és Gyermekek védelme iránti elkötelezettsége. Korai évek alatt kiválóan rajzolt és tanult meg németül, franciául "elboldogult".

Egyetemi évek

Felvételt eredetileg a budapesti Orvostudományi Egyetemre szeretett volna, de a központi elosztás / irányítással Debrecenbe került.

1951-1957 DOTE hallgatója

1953/54 mikrobiológia szakköröse; a Sebészeti-Műtéttani Intézet demonstrátora

1957 az Árvay prof. vezette klinikai osztályon állásban

1958 Lengyelország -ba egyetemi famuláló hallgatókat kísért; első meghatározó külf-i útja

1959/60 társszerzője lehet (első publikáció?) az Árvay prof. Biológiai Öregedésről írott cikkének

1961 szeptemberében szakvizsgázik, tanársegédként.

1963/65/68 (Debrecen, Miskolc, Budapest, Szolnok) előadások

a debreceni Ruhagyárban folytatott komplex szűrővizsgálatok nyomán Papp Zoltán, dr.-al társszerzőként jegyzik "a Nőgyógyászati Onkológiai gondozás kibővítése" cikket (utóbbi első publikációja)

1965 az Német Demokratikus Köztársaság -ba (DDR) kap lehetőséget ösztöndíjjal prof dr. Helmuth Kyank -nál https://de.wikipedia.org/wiki/Helmut_Kyank

1968 márc -ig a Szül.- Nőgyógyászati Klinika gyakornoka Mts-a;

klinikiai orvosi munkája mellett résztvett a medikus oktatásban és kutató munkát is végzett. Morfológiai kutató munkacsoportot hoztak létre, melynek tagja volt Papp Zoltán, Gardó Sándor, Borsos Antal ( későbbi

egyetemi tanárok,professzorok) 1968-tól első publikációik.

Vöröskereszt tagsága folyamatos, az egyetemi évfolyam kultúrfelelőse, publikál a lapban. Tudományos érdeklődése a Cytologia, cytogenetika terén alakult, orvostörténetileg a Bába képzés érdekli ( Bábaság ).

A későbbi mobil terhesgondozás/szűrés a mentős tapasztalataiból is származik amit többek mellett Dr. Nagy Tamással és prof Dr. Papp Zoltánnal végzett egyetemi gyakorló éveik alatt. 1956-ban így vittek orvosi/gyógyszer ellátmányt Budapestre.

Édesapjával is ekkor itt találkozott és vitte Debrecenbe a Klinikára (lényegében fedő sztorinak), mint sokkal később kiderült, édesapja a zamárdi Nemzetőrség helyettes pcsnk-a volt; novembert követően pár hónapig "rejtegetni" kellett. (kép!! tört-i hiv dok)

Az egyetemi éveket, végzést követően azonnal " rigó lett "; sorkatonai szolgálatát szerencsére egészségügyi hadnagyi fokozatban töltötte, - akkoriban még 36 hónapot. Vita:Sorkatonai szolgálat Magyarországon lap alja

Osztályvezetőként:

Egyszer már Nyíregyházán, vezető hiány miatt (1967 eleje) kinevezték helyettesítő Oszt. Vez.-nek de , a(z önállóbb) lehetőség miatt Gyulát választja 1967 nyarán (1943-51 közt Árvay Sándor Professzor az Osztály Vezetője);

a gyulai, Megyei Kórház legismertebb (később névadó) orvosa volt a pszichiáter Pándy Kálmán ( fia, a nálunk szintén feldésbe merült Pándy Pál, - Paavo von Pandy - https://fi.wikipedia.org/wiki/Paavo_von_Pandy ).

 Késő '70-es évek zárt láncú video kapcsolat/kommunikáció létrehozása a szülőnő és hozzátartozói közt ( még nem volt szűlőszobai jelenlét/" apás szűlés " csak a '80-as évek 2. felében ).

Számítógépes rendszerezés, nyilvántartás bevezetése az osztályon; egyelőre nemhogy internet de, zárt lánc sem volt még, a PC ellátottság hiánya okán (C 64-es /commodore/ gépet használtak). Elsők közt a korai Ultrahang készülékek használata.

A Békés megyei Kórház Szűlészeti Osztályának " tömbbé " bővítése, korszerűsítése nevéhez kötődik. 1986-ban címzetes egyetemi docensi címet kap; 1988-ban Egyetemi Oktató osztály rangot kapnak a Szent-Györgyi Albert Orv- Tud Egyt.től.

A ma divatos RÁKSZŰRÉSEK modelljének előzménye a buszos terhesgondozás és természetesen a " Zöldkereszt " égisze alatt a Nővédelmi Terhesgondozó Központok megvalósítása (amit az EU is díjazott, már mint Open House Ifjúsági tagozatát).

Igazságügyi orvos szakértő  kb 1978- tól 1986/87-ig.

Ha ma lehetett volna fiatal, nagy pályázatok nyertese , azonban mindezeket AKKOR, Dr. Horváth Éva megyei főorvos támogatásával lehetett kivitelezni

2 fia és 5  unokája él.

Személyisége:

1956 OD-27-2621 belsőreakció elhárítás BM Somogy
id. Jakubecz Sándor Zamárdi lakosról 1956 Történelmi Hivatal Dok

Jó humorú, szépen énekelő, életvidám ember; nagy "dramaturg", aki feszültséget is tudott teremteni és oldani is ; szeretett kerékpározni, szinte csak ezzel járt lokálisan.

Vizsgázott rádió amatőr, (a gyulai) Wlassits Nándor: barátja, tanára (könyve a jegyzetben), mint ahogy szeretettel gondolt Keresztúri Zoltánra, Albel Andorra, közvetlen kollegáira; hobbija a vadászat, könyvek, kertészkedés.

Szülei mellett a zamárdi ó- temetőben nyugszik.

Ahogyan nagyon helyesen megjegyezte dr. Papp Zoltán professzor: " senkisem lehet próféta saját hazájában " ;

Gyula városa lényegében sosem tüntette ki; elsősorban a megyétől, az országtól, kollegáitól, a betegektől és jelentős szervezetektől kapta elismeréseit; jogosan , ő elsősorban AZ emberért tett, (sosem) nem a (pillanatnyi) vezetőkért  :))

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kitüntetései:

1981. márc. 08. Munkaérdemrend Bronz fokozata

1995. DOTE Weszprémi István emlékérem (család és Nővédelem)

     Pándy Emlékérem a Tudományos tevékenységért

1996. Tauffer emlékérem

     Szontagh Oklevél

Ifj. Jakubecz Sándor (jobbról) háttérben épülő Lánchíd 1948

     Népjóléti Miniszter Díszoklevele

1996. Vöröskeresztes Munkáért Arany fokozata

1997. Magyar Vöröskereszt Aranygyűrűje

2003. Magyar Vöröskerezst Csillagrendje

2007. okt Békés Megyéért BM Képviselő testülete Domokos László elnökletével Dr Kovács József Kórh.főig. főorv előterjesztésére

2013. márc. 15. a Honvédelmi Minisztérium Honvédelemért Kitüntető Cím Hende Csaba

tagság:

Vöröskereszt, Magyar Nőorvos Társaság Dél-Mo. Szekció vezetőség, MCsNTT, Magyar Nőorvosok Psycho Szomatikus Társasága.

események:

Dr. Jakubecz Sándor
Jakubecz Sándor, dr., főorvos, c. egyt. doc.

A MAGYAR CSALÁD- ÉS NŐVÉDELMI TUDOMÁNYOS TÁRSASÁG Kongresszusai (1976 / 1991 / 2003 )

Első Európai Cytologiai Kongresszus Prága

VI. Európai Cytologiai Konferencia - előadó (Weimar)

1996 május 24-25 Magyar Vöröskereszt IX. kongr. Békés megye küldötte

X. Országos Szűlésznői Konferencia

 — Dr. Jakubecz Sándor: A terhességmegszakítások oki tényezői ( Előadás

a Magyar Pedagógiai Társaság ülésén )

http://www.demografia.hu/kiadvanyokonline/index.php/demografia/article/viewFile/1118/1158

cikkek/források kapcsolódva:

http://www.gardosandor.hu/tudeload.htm

https://de.wikipedia.org/wiki/Helmut_Kyank

4. Cserkész Világdzsembori

Temerin

1940ig volt zamárdiban képzés lengyeleknek, német tiltakozás miatt illegalitásban

'40től bogláron (szeparálva civil; külön katonai):

http://www.sonline.hu/somogy/kultura/gyozott-a-demokracia-boglar-befogadta-a-szobrot-262115/

http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/2657212,zmarla-redaktor-danuta-jakubiec,id,t.html

http://docplayer.hu/585816-Az-orszagos-lengyel-kisebbsegi-onkormanyzat-15-eves-tortenete-1995-2010.html

http://www.leki17.hu/pdf/kronologia-1993-2010.pdf

http://nava.hu/id/873274/

http://nava.hu/id/1130252/

1956-ra vonatkozóan a család birtokában levő hivatali dokumentumok és (személyes) levelezések

1961. Vojvodina/jul-aug 48-49 sz. 6.o. Jovana Boskovita "Crna Maja" teniszezőről cikk

1961. hétfői magyar szó/sport újság xii évf. 31 sz. 26-27.o. "Jani bácsi, kérem szépen..."

Európai Cytologiai Konferenciákhoz:

Régi:

http://efcs.eu/docs/EFCS_old/index.htm

Jelenlegi:

http://efcs.eu/index.php

Wlassits Nándor: Rövid Hullámok 1924-34 (Rádióvilág Kiad. Bp. 2006.)

cikkek, források személyéről:

1993 július 9. gyulai hírlap

-   A Hírlap ismertette a kimagasló prevenciós és gondozási tevékenységet, amelyet dr. Jakubecz Sándor és munkatársai végeztek az Egészségügyi Ifjúsági Központban.

2003 június 02 Békés Megyei Hírlap 4.o. Pocsaji Richárd "A vöröskereszt senkinek nem mond nemet" kiváló cikke

2007. okt 20. BM Hírlap 3.o. Csiszér Áron "Példamutató életpályák"

"Búcsú dr. Jakubecz Sándor ny. Osztályvezető Főorvostól (1932-2013)"

In: Magyar nőorvosok lapja, 2013. (76. évf.) 5. sz. 23-26. old. 

Dr Papp Zoltán prof.

"Életutak: Dr. Jakubecz Sándor főorvos, címzetes egyetemi tanár"

In: Magyar nőorvosok lapja, 2010. (73. évf.) 1. sz. 63-66. old.

ISSN 0025-021X

http://baratikor.semmelweis.hu/letoltes/eloadasok/2010_10_27_papp_zoltan/2010_10_27_papp_zoltan.pdf

http://www.med.u-szeged.hu/karunkrol/kar-cimzetes-egyetemi-150120-1/kar-cimzetes-egyetemi-150120

http://marcius15.kormany.hu/honvedelmi-miniszterium-miniszteri-0312-2013

http://www.nonprofit.hu/hirek/voroskereszt-senkinek-nem-mond-nemet

A Magyar Szűlészet Nőgyógy története. Lampé László -Batár- Szállási , Medicina 2009

A Szűlészet Nőgyógyászat tankönyve. Papp Zoltán prof. (szerk.)

családi dokumentmok levelezések;

a magy tört-i levtár dok;

http://www.aamulehti.fi/kulttuuri/paavo-von-pandy-syntyi-aatelismieheksi-unkariin-mutta-kuoli-eramaatalon-isantana-inarissa-24185697/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Paavo_von_Pandy

szerzőként:

— Dr. Jakubecz Sándor: Fiatalok szexuális magatartása (Közlemény,

Pedagógiai Szemle)

— Dr. Jakubecz Sándor: A családi életre nevelés hatékonysági tényezői

(Közlemény, Pedagógiai Szemle.)

— Dr. Jakubecz Sándor: Család-orientált szülészet (Magyar Nőorvosok

Lapja)

http://www.demografia.hu/kiadvanyokonline/index.php/demografia/article/viewFile/1118/1158

Nővédelem - Családtervezés

szerk. Batár, 1978 Medicina

https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/174839/t_dekdb_bibDEK00583664.pdf?sequence=3&isAllowed=y

Szerzők: Gyuris Jenő - Szalay Ágnes - Jakubecz Sándor

Nőbetegek agyi véna- és sinus thrombosisa

Ideggyógyászati Szemle = Clinical Neuroscience, 1982. (35. évf.) 6. sz. 276-281. old.   

Szerzők: Tiba János - Mészáros István - Bányai Éva - Jakubecz Sándor

Újabb eredményeink a hipnózis szülészeti alkalmazásában

Orvosi Hetilap, 1980. (121. évf. ) 2. sz. 77-80. old.  

Szerzők: Tiba János - Mészáros István - Bányai Éva - Jakubecz Sándor

Hipnózissal szerzett tapasztalataink a szülés alatti fájdalom csillapításában

Orvosi Hetilap, 1977. (118. évf.) 41. sz. 2443-2445. old. 

Szerzők: Dolhay Balázs - Jakubecz Sándor - Papp Zoltán - Herpay Gábor - Gardó Sándor

Felelősségünk a nőgyógyászati rákos megbetegedések területén

Orvosi Hetilap, 1968. (109. évf.) 51. sz. 2821-2825. old. 

Szerzők: Dolhay Balázs - Jakubecz Sándor - Papp Zoltán - Gardó Sándor - Herpay Gábor

Endometrium nyerése aspiratióval

Orvosi Hetilap, 1968. (109. évf.) 10. sz. 521-522. old. 

Szerzők: Jakubecz Sándor - Duong Thi Cuong

Vaginitis emphysematosa bullosa

Orvosi Hetilap, 1967. (108. évf.) 40. sz. 1888-1890. old. 

Szerzők: Jakubecz Sándor - Horváth Éva

Nőgyógyászati vizsgálati anyagokból kitenyésztett baktériumok rezisztenciájának alakulása 1957-62. évek alatt

Orvosi Hetilap, 1965. (106. évf.) 12. sz. 548-552. old. 

Szerzők: Nagy Sándor - Antal Lajos - Jakubecz Sándor

XX/XO mosaicismus

Orvosi Hetilap, 1964. (105. évf.) 43. sz. 2040-2041. old.

TUDOMÁNYOS  DIÁKKÖRI  Pályamunkák (1957-2003):

_____________________________Szike 1957.

 1.        Horváth Győző - Jakubecz Sándor: Kísérletes hepato-gastrostomia

Témavezető: Dr. Bakó Géza