Pándy Kálmán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pándy Kálmán
Született 1868. október 14.[1]
Újkígyós
Elhunyt 1945. január 27. (76 évesen)[1]
Budakalász
Foglalkozása

Pándy Kálmán (Újkígyós, 1868. október 14.Budakalász, 1945. január 27.[2]) magyar orvos, ideggyógyász, elmeorvos.

Élete[szerkesztés]

Pándy István és Winkler Sarolta fia. Orvosi oklevelét 1893-ban nyerte el a Pázmány Péter Tudományegyetemen, Budapesten. Tudományos pályafutását 1892-ben az egyetem Elmegyógyászati Klinikáján kezdte, majd több alkalommal ösztöndíjasként fordult meg neves külföldi intézetekben (köztük Stockholmban), majd Békés megye szülöttjeként a gyulai kórház elmeosztályát vezette. 1905-ben a Lipótmezőn kapott osztályvezetői kinevezést. Egyetemi magántanári habilitációja 1908. június 22–23-án kelt. 1911-től a nagyszebeni Állami Elmegyógyintézet igazgató főorvosa. Közleményei a század első felében rangos folyóiratokban láttak napvilágot.

A laboratóriumi diagnosztika területén maradandót alkotott. Kevés olyan klinikai kémiai módszerrel rendelkezünk, amely bevezetése után 85 évvel is kiállja a gyakorlat próbáját. Ezek közé tartozik a Pándy-féle karbolsavas liquor-fehérje kémlelési eljárás, amely Pándy-reakcióként vonult be az irodalomba és a laboratóriumok mindennapi életébe.

A Budapesti Királyi Orvosegyesületben 1910-ben számolt be liquorfehérje-kimutatási módszeréről, amelyet ugyanezen évben közölt a Neurologisches Zentralblatt. A közlemény kevés liquorral is elvégezhető, egyszerű, gyors és megbízható, 6,6%-os karbolsavas próbáról tudósított. A módszert a napjainkban megjelenő, legmodernebb klinikai kémiai szakkönyvek nem csak történeti érdekessége miatt idézik, hanem teljes részletességgel közlik, a rutin diagnosztikában alkalmazásra ajánlják.

1898. július 12-én Budapesten, a Ferencvárosban házasságot kötött Dömötör Izabella Annával.[3] Első felesége 1902-ben elhunyt.[4]

Második felesége a svédországi finn Aino Maria Edvardintytär Hjelt (1881-1936) nevű finn nővér volt,[5][6] fia, Pándy Pál (1905-1986), később Finnországba költözött.

Emlékezete[szerkesztés]

Gyulán a Békés megyei kórház, az ő nevét viseli, emléket állítva kiemelkedő klinikus ideg- és elmeorvosi tevékenységének. Pándy Kálmán ragyogó példát mutatott, kórházi körülmények között, jó szakmai felkészültséggel és megfigyelőkészséggel, egyszerű eszközökkel is lehet maradandót alkotni, ami ma, a technika bűvöletében különösen kiemelkedő. Sajnálatos – és egyben érthetetlen -, hogy Pándy Kálmán maradandó életműve hazai szakmai körökben eddig nem kapta meg a súlyának kijáró, megérdemelt méltatást.

Pándy Kálmán Emlékérem[szerkesztés]

A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság 1986-ban emléke megörökítésére Pándy Kálmán-érmet alapított. A statutum szerint az éremmel azon MLDT-tagok több évtizedes munkáját ismeri el a Társaság, akik a klinikai kémia, mikrobiológia vagy hematológia területén példamutató alkotó, szervező tevékenységükkel hozzájárultak a betegellátást szolgáló színvonalas diagnosztika kifejlesztéséhez.

A 42,5 mm átmérőjű vert bronzérem előlapján Pándy Kálmán portréja látható nevével, születési-halálozási évével. A hátlapon körkörösen "Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság", középen az adományozott neve és az adományozás évszáma kerül bevésésre. Az elismerést egyidejűleg oklevél is tanúsítja. Az éremből készült 10 ezüstveret is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]