Szerkesztő:Tejbegríz/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rachel Platten
Életrajzi adatok
Születési névRachel Ashley Platten
BecenévRachel
Született1981május 20. (42 éves)
Newton Centre, Massachusetts, USA
Pályafutás
MűfajokPop
Aktív évek2003-
Kapcsolódó előadó(k)Christina Perri, Colbie Caillat
Hangszervokál, zongora
KiadókColumbia Records
SablonWikidataSegítség

Rachel Platten ,(Newton Centre, Massachusetts, 1981. május 20.) amerikai énekesnő és dalszövegíró. Ismertségét a 2015-ös kislemezével, a Fight Song-gal érte el, ami az amerikai Billboard Hot 100 listáján 8., a Billboard Adult Top 40-en 6., a Billboard Adult Contemporary toplistán 12., az ausztrál listán 2., az új-zélandi listán 8., a kanadai toplistán 10. és a Billboard digitális eladási listája 2015. július 4-én az 1. helyet, ami azt jelenti, hogy 1 hétig a Fight Song volt a legtöbb eladással rendelkező kislemez azon a héten Amerikában. A Billboard Rádiós toplistán is a 11. helyig jutott, míg a 15. helyig a Billboard Nyári Dalok listáján. Szintén ismert lehet 2011-es kislemeze, a 1,000 Ships által, ami 24. helyig jutott a Billboard Adult Top 40-en.

Gyermekkor[szerkesztés]

Rachel Platten 1981. május 20-án született Pamela és Paul Platten gyermekeként. Newton Centre-ben nőtt fel. 5 évesen tanult zongorázni, majd a középiskolában gitározni. A Buckingham Browne & Nichols középiskolába járt, ahol az énekkarnak volt tagja. Platten a Trinity College-nél érettségizett 2003-ban, ahol nemzetközi kapcsolatokból szerzett diplomát. A cserediák program által Trinidad-en járt gyakorlat céljából, ahol egy zenei kiadónál dolgozott. Itt tartózkodása alatt háttérénekes volt az egyik barátjának a bandájának, ahol több, mint 80.000 ezer ember előtt léptek fel. Ettől a pillanattól Rachel tudta, hogy ezzel kell teljes munkaidőben foglalkoznia. Ezek után New York greenwich-i részére költözött, ahol a Dayz of Wild nevű bandával játszott. 2012-ben összeházasodott Kevin Lazan-nal zsidó ceremónia keretei között. Később a saját zenéjével lépett fel a környéken, majd az ország körül. Számos jótékonysági szervezettel dolgozott együtt, mint a Musicians on Call, Ryan Seacrest Foundation vagy a Below the Line.

Zenei karrier[szerkesztés]

2003-14: Trust in Me és Be Here[szerkesztés]

2003-ban jelentette meg debütáló stúdióalbumát Trust in Me címmel, amit a demók kollekciójának is hív. 2011-ben jelent meg a 2. stúdióalbuma, a Be Here a Rock Ridge Music gondozásában. Egy korábbi dal, a Seven Weeks A jó pasi című filmben volt halható. Az ABC Family-n Work of Art című dala volt a főcímdal a Jane by Design című sorozatnak. Begin Again című dalát felhasználták a Hazug Csajok Társasága (szintén ABC Family sorozat) 100. epizódjában is. A Don't Care What Time It Is című számát felhasználtál a VH1 Basketball Wives-nál is. You're Safe című dala az MTV Finding Carter című sorozatában volt hallható 2014 szeptemberében. 2014. június 27-én debütált Platten a Fight Song című dala először a We Heart It-on, ami a feltörekvő előadónak ad reflektorfényt.

2015-mostanáig[szerkesztés]

Leszerződött a Columbia Records-nél és 2015 tavaszán megjelentették a Fight Song-ot kislemezként a következő albumáról és a Fight Song EP-ről, ami 21. volt a Billboard Hot 200 albumtoplistán. A dal egy közepes tempójú, pophimnusz, egy önmegerősítő dal. Olyan előadókhoz hasonlították, mint Katy Perry, Kelly Clarkson vagy Taylor Swift. A dal a Hazug Csajok Társasága 5. évadjának karácsonyi részében is hallható volt és a Bosszú című sorozat 4. évadjának promójában is. Rachel Platten ezt írta ki Facebook üzenőfalára, amiért sikerült kitörnie a Fight Song-gal: "Minden egyes embernek, aki valaha is hitt bennem, minden mérföldnek, amit az ország utazása közben tettem meg, ti tettétek ezt a pillanatot sokkal édesebbé. Büszke vagyok, hogy leszerződtem a Columbia Records-nál, itt az ideje, hogy árasszuk a szeretet." A dal a CBS új történetének, a Supergirl trailer-ében is hallható volt 2015 májusában, csak úgy, mint a Ford reklámban. Bónusz fellépő volt Alex & Sierra és Andy Grammer The Good Guys & Girls turnén. Jelenleg Colbie Caillat-tel és Christina Perri-vel turnézik a The Girls Night Out, Boys Can Come Too turné keretei között

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

Cím Adatok
Trust in Me
  • Megjelenés: 2003
  • Formátum: CD
Be Here
  • Megjelenés: 2011. április 26.
  • Kiadó: Rock Ridge Music
  • Formátum: Digitális letöltés, CD

Középlemezek[szerkesztés]

Cím Adatok Helyezés
AM
Fight Song
  • Megjelenés: 2015. május 12.
  • Kiadó: Columbia
  • Formátum: Digitális letöltés, CD
20

Kislemezek[szerkesztés]

Év Kislemez Helyezés Értékesítés Album
AM
AM Kortárs Pop
AUSZ
KAN
ÚJZ
2011 "1,000 Ships" 24 Be Here
2015 "Fight Song" 8 4 2 10 8 Fight Song (középlemez)

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Ceremónia Díj Jelölés Eredmény
2015 Teen Choice Awards Kitörő Előadó Rachel Platten Folyamatban
Nyári Dal "Fight Song" Folyamatban