Szerkesztő:Talmann/munkalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
{{{név}}}
[[Image:{{{image}}}|200px|]]
{{{képaláírás}}}
Születési név: {{{Név}}}
Álnév(álnevek): {{{Álnév}}}
Született: {{{született}}}
Születési hely: {{{hely}}}
Halál: {{{halál}}}
A halál oka: {{{ok}}}
Áldozatainak száma: {{{áldozatok}}}
MO: {{{mo}}}
motívum: {{{motívum}}}
Országok, ahol a gyilkosságokat elkövette: {{{Ország}}}
USA tagállamok, ahol gyilkolt: {{{Államok}}}
A gyilkosságok időtartama: {{{kezdet}}} - {{{vége}}}
Őrizetbe vétel: {{{őrizet}}}
Büntetés: {{{büntetés}}}
Használati útmutató

Amiben segíthetsz: dokumentációs allap létrehozása


Sólyom László 2007. szeptember 10-én az Országházban elmondott beszédében kiemelte azt, hogy az állampolgárok alkotmányban biztosított gyülekezési jogának törvényes korlátozásával sem lehet visszaélni: „De én sosem fogok senkit jogaiban korlátozni, hivatalom továbbra is vitatkozni fog a rendőrséggel, hogy ne tegyenek még jelképes kordont se az épület köré, s nem fogok a téren a hét végén megyei zsákban futó versenyt rendezni.”[2]

Köszönöm a válaszokat. Egy kérdésem lenne még: Azt írtad, hogy akár egy szerkesztő is kezdeményezheti az eljárás megindítását. Ezt nem nagyon értem. Most akkor ez a bizottság mi a csuda lesz? Mi a garancia, hogy az ellenérdekű fél alá fogja vetni magát az eljárásak: X és Y között vita támad bla-bla, X végső esetben a Bizottsághoz fordul, úgymond az rendezze a vitájukat. Erre Y közli, hogy "vele csak ne egyezkedjen a bizottság, ő nem akar résztvenni az eljárásban, nem kívánja, hogy a bizottság véleményezze, sőt esetleg szankcionálja a vitájukat". Vagy kötelező lesz eljárni akkor is, ha a másik fél azt nem kívánja - tehát hasonlóan egy állami bírósághoz? (X és Y között vita támad, X bírósághoz fordul, Y-t a bíróság - még ha nem is akarja magát alávetni - szakcionálhatja, marasztalhatja stb.) A válaszottbíráskodásnál nem ez a helyzet: X és Y ELŐZETESEN MEGEGYEZNEK, hogy a jövőben a köztük lévő vitát egy választott testület előtt rendezik, annak döntésének alávetik magukat. Végül a Közvetítői eljárásnál szintén mindkét félnek együtt kell működnia: X és Y a vita UTÁN megegyeznek, hogy megpróbálják konfliktusukat közösen megoldani. A testület nem szankcionál, nem hoz ítéletet, a problémát kívánja feloldani, nem az igazság a lényeg, hanem a megegyezés. A vitarendezés három módja:
  • 1.Kötelező alávetés egy független, nem a felek által választott bíróságnak, ítélete megfellebbezhető, marasztalhat, hatáskörét vagy a szuverenításból (állami bíróság) vagy szuverén felek megegyezéséből származtatja (nemzetközi bíróság).
  • 2.Választottbíróság: felek előzetesen megegyeznek a testület létrehozásáról, megegyeznek abban, hogy jövőbeli konfliktusukat a testület rendezni fogja, ítéletet hoz, marasztalhat.
  • 3.Közvetítés: felek a vita után egyeznek meg, hogy konfliktusukat más személy vagy testület elé utalják, a testület nem marasztalhat, a megegyezés a lényeg nem az igazság - tények - felderítése.

Mi a helyzet a wiki Arb Commaml? 1. szerkesztőtől kaphat és fogadhat el kivizsgálási kérelmet 2. Határozat és szankciók 3. A végső megoldás, mikor a vitarendezés összes többi alkalmazható lépcsőjét kimerítették 4. Felhasználók szankcionálása jelenleg a magyar Wikipédiában [szerkesztés] A magyar Wikipédiában az irányelvek, illetve a Wikipédia szellemiségével szemben többször vétők, a közös munkát akadályozókkal szemben az alábbbi módon lépnek fel:

figyelmeztetés az irányelvek betartására ismétlődő problémák esetén WP:FV (példák ide) kirívó esetekben egy adminisztrátor rövid időre blokkolja a felhasználót, pl. kirívó személyeskedések, WP:3VSZ megsértése esetén néhány órára, vagy max néhány napra community block (= kitiltás?)


A gépek és egyéb eszközök típusai[szerkesztés]

Gépek és más eszközök típusai
Egyszerű gépek Lejtő, Kerék, Emelő, Csiga, Ék, Csavar
Mechanikai alkotórészek Fogaskerék, Kötél, Rugó, Kerék, Tengely, Csapágy, Gépszíj, Tömítés, Görgőscsapágy, Lánc, Fogasrúd és fogaskerék, Kapocs, Kulcs
Órák Atomóra, Khronométer, Ingaóra, Kvarcóra
Gáz kompresszorok és szivattyúk Archimédeszi csavar, Hidraulikus dugattyú, Szivattyú, Tuyau, Légszivattyú
Hőerőgépek Külsőégésű motorok Gőzgép, Stirling-motor
Belsőégésű motorok dugattyús kompresszor, Wankel motor, Sugárhajtómű, Rakéta, Gázturbina
Mechanikai kapcsolatok Pantográf, Peaucellier-Lipkin
Turbinák Gázturbina, Sugárhajtómű, Gőzturbina, Vízturbina, Szélerőmű, Szélmalom (Szélturbina)
Szárnyprofil Vitorla, Szárny, Oldalkormány, Fékszárny, Propeller
Electronikus gépek Számítógépek Kalkulátor, Számítógép, Analóg számítógép
Elektronika Tranzisztor, Dióda, Kondenzátor, Ellenállás, Induktor
Egyéb Robot, Árusító automata, Szélcsatorna

[1]