Szerkesztő:Subaandrea/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Törpeegér
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Magyarországon védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Rágcsálók (Rodentia)
Alrend: Egéralkatúak (Myomorpha)
Öregcsalád: Muroidea
Család: Egérfélék (Muridae)
Alcsalád: Egérformák (Murinae)
Illiger, 1811
Nem: Micromys
Dehne, 1841
Faj: M. minutus
Tudományos név
Micromys minutus
Pallas, 1771
Szinonimák
Szinonimák
}
Elterjedés
Az elterjedési területe
Az elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Törpeegér témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Törpeegér témájú kategóriát.

A törpeegér (Micromys minutus) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül az egérfélék (Muridae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Európában és Ázsiában honos. Európától Északkelet-Szibériáig, Japánig, Koreáig mindenhol előfordul. A modern mezőgazdasági művelés óta jelentősen csökkent, helyenként egészen megritkult.

Megjelenése[szerkesztés]

Törpeegér

Testhossza mindössze 11-14 centiméter, aminek majdnem a felét a farka teszi ki. Testtömege 5-11 gramm. Színe sárgás-barnásvörös árnyalatú, hasa és lábai fehérek. Hátsó lábai csak alig valamivel hosszabbak a mellsőknél. Farka ügyes kapaszkodófarok, szinte dugóhúzószerűen össze tudja csavarni.

Életmódja[szerkesztés]

Az egérfélék általában a talajon élnek és a földbe ásott lyukakban laknak. A törpeegér azonban a legsűrűbb növényzetben, gazosokban, nádasokban tanyázik. Táplálékát füvek, különféle magvak és rovarok alkotják.

A törpeegér általában 6 hónapig, fogságban akár 5 évig is élhet.

Táplálék és táplálkozásmódja[szerkesztés]

A törpeegér magvakkal, növények terméseivel, bogyókkal és rovarokkal táplálkozik, évszaktól függ, hogy éppen mit eszik. Kora tavasszal előszeretettel rágcsálja a rügyeket. Segíti a mezőgazdaságot, azáltál, hogy a gabonán található levéltetűt és egyéb rovarokat is elfogyaszt. Viszont, nyáron egyik legföbb tápláléforrása a búza, felmászik egészen a kalászig, eközben a farkával kapaszkodik és egyensúlyoz.

Szaporodása[szerkesztés]

A törpeegerek nagyon szaporák, szaporodási időszakuk áprilistól szeptemberig tart. A gömbölyű kis fészke 30-100 cm magasságban nádasban készül. A növények szárai az építmény tartóvázai. A fészek nád- vagy sáslevelekből áll. Belsejét a nád bugájával béleli ki. Bejárata mindig ferdén befelé néz. A nőstény évente akár 6-szor is hozhat a világra utódokat, minden alkalommal 3-8 kölyök születik, a vemhességi ideje 21 nap. A kicsik szeme a 8. napon nyílik ki, 12 napos korukig szopnak és 16 napos korukra már önállóak. Az anya indul táplálékkeresésre, de bizonyos időközönként visszatér, hogy megszoptassa és megtisztogassa kicsinyeit. Megeszi az ürüléküket, hogy a szaga ne csalogasson oda nem kívánatos látogatokat.

A kölyök már kétnapos korukban meg tudnak kapaszkodni, és ide-oda másznak a fészekben, négy nappal később elkezdik önmagukat tisztítani, 9napos korukra fogaik áttörik az ínyt, így szilárd táplálékot is tudnak már fogyasztani.Amikor elérik a 10napos kort, anyuk tejtermelése csökken, ezért rászoktatja kicsinyeit a magevésre. Néhány nappal később már teljesen önállóak, általában ilyenkor anyuk már ismét vemhes.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

{{DEFAULTSORT:To~rpeeger}} [[Kategória:Egérformák]] [[Kategória:A Kárpát-medence emlősei]] [[Kategória:Magyarország emlősei]] [[Kategória:Emlősfajok]] [[Kategória:Románia emlősei]] [[Kategória:Örményország emlősei]] [[Kategória:Ausztria emlősei]] [[Kategória:Azerbajdzsán emlősei]] [[Kategória:Fehéroroszország emlősei]] [[Kategória:Belgium emlősei]] [[Kategória:Bosznia-Hercegovina emlősei]] [[Kategória:Bulgária emlősei]] [[Kategória:Kína emlősei]] [[Kategória:Horvátország emlősei]] [[Kategória:Csehország emlősei]] [[Kategória:Dánia emlősei]] [[Kategória:Észtország emlősei]] [[Kategória:Finnország emlősei]] [[Kategória:Franciaország emlősei]] [[Kategória:Grúzia emlősei]] [[Kategória:Németország emlősei]] [[Kategória:Görögország emlősei]] [[Kategória:India emlősei]] [[Kategória:Olaszország emlősei]] [[Kategória:Észak-Korea emlősei]] [[Kategória:Dél-Korea emlősei]] [[Kategória:Lettország emlősei]] [[Kategória:Litvánia emlősei]] [[Kategória:Luxemburg emlősei]] [[Kategória:Észak-Macedónia emlősei]] [[Kategória:Moldova emlősei]] [[Kategória:Montenegró emlősei]] [[Kategória:Mianmar emlősei]] [[Kategória:Hollandia emlősei]] [[Kategória:Lengyelország emlősei]] [[Kategória:Oroszország emlősei]] [[Kategória:Szerbia emlősei]] [[Kategória:Szlovákia emlősei]] [[Kategória:Szlovénia emlősei]] [[Kategória:Spanyolország emlősei]] [[Kategória:Svájc emlősei]] [[Kategória:Tajvan emlősei]] [[Kategória:Törökország emlősei]] [[Kategória:Ukrajna emlősei]] [[Kategória:Az Egyesült Királyság emlősei]] [[Kategória:Vietnám emlősei]] [[Kategória:Japán emlősei]] [[Kategória:Norvégia emlősei]] [[Kategória:Svédország emlősei]] [[Kategória:Rágcsálófajok]]