Szerkesztő:Stevezcp/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Pócza István[szerkesztés]

Pócza István (Nyíregyháza, 1990. január 30.-) politikai elemző és tanácsadó, nemzetközi kapcsolatok elemző, európai politikai szakértő.

Élete, tanulmányai[szerkesztés]

1990-ben született Nyíregyházán. Édesapja mérnök, édesanyja magyar-német szakos tanár. Egy nővére van. Nős, 2018-ban házasodott.

Tokaji szülők fiaként Tokaj-Hegyalja „fővárosában” nőtt fel, az általános iskolát és a középiskolát is itt végezte, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, illetve a Tokaji Ferenc Gimnázium német nyelvi tagozatán.

Diplomáit az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának nemzetközi tanulmányok szakán szerezte alap-, majd mesterképzésen, Európa-tanulmányok szakirányon. 2014-ben az ELTE Társadalomtudományi Karának Kiemelkedő Hallgatói Teljesítmény Ösztöndíjában részesült. Felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik német és angol nyelvből.

Egyetemi évei óta aktív szerepet vállal a közéletben, elsőévesként egy tudományos és közéleti kérdések iránt érdeklődő fiatalokat tömörítő egyetemista szervezet létrehozásában játszott kiemelkedő szerepet, amelyben egyetemi évei során tagként, alelnökként, majd elnökként is tevékenykedett - küldetésének tekintve a magyar fiatalok társadalmi szerepvállalásának elősegítését. Egyetemistaként igen sokféle előadás és vita megrendezésében játszott vezető szerepet. Ezek közül is kiemelkednek az új Alaptörvény elfogadását megelőző szakmai viták egyetemi közösségnek való bemutatására szervezett rendezvények, a Budapesten szolgálatot teljesítő diplomáciai testületek munkáját bemutató szakmai előadások, valamint a 2014-es parlamenti választási kampány idején egyedüliként megvalósított hárompárti vitaest.

Szakmai pályafutása[szerkesztés]

Megalakulásától, vagyis 2015-től egészen 2016-ig a Migrációkutató Intézet kutatójaként dolgozott. A kutatóközpont az újfajta migrációs hullám elemzéseivel járult hozzá a hazai szakpolitikai döntéshozatali folyamatok támogatásához, valamint a szakértői vélemények közérthető formában történő publikálása és a társadalom tagjai felé történő közvetítésével a közgondolkodás formálásához. Kezdő kutatóként elsősorban háttéranyagok, statisztikai adatok gyűjtésében és összegzésében, illetve országelemzések készítésében vett részt. 2016 tavaszán terepmunka keretében az Intézet több munkatársával közösen személyes látogatást tett a görög-macedón határon a helyzet jobb megértése érdekében. Idomeni és Gyevgyelija térségébe igen feszült migrációs helyzet  alakult ki, több tízezer migráns torlódott fel ekkor a határon.[1] E tanulmányút során elsőkézből szerzett tapasztalatok alapvetően határozták meg az újfajta migrációs hullámmal kapcsolatos gondolkodását, illetve járultak hozzá a migrációval kapcsolatos gyakorlati ismereteihez.

2016 nyarától kutatóként, majd 2017-től vezető kutatóként a Századvég Alapítvány munkatársa volt. A Kutatási Igazgatóság tapasztalt munkatársaitól sajátította el a legfontosabb szakmai alapokat a háttéranyagok készítése, a nyilvános publikációk, illetve szakmai tanácsadási háttanyagok készítésének terén. Számos hazánkban hiánypótló kutatás és publikáció elkészítésében vett részt, vezető kutatóként pedig kutatási projekteket is irányított. Ez időben született külpolitikai írásai, elemzései a Századvég honlapján, illetve több ismert hazai internetes és nyomtatott sajtótermékben is megjelentek. A nyilvánosságnak szánt nagyelemzések közül többek között részt vett a nemzetközi indexek hiányosságait és korlátait ismertető 2016-os kutatásban[2], az NGO-k politikai szerepéről szóló 2017-ben publikált kutatásban[3], valamint a Századvég Ötletműhely[4] írásai közül több összefoglaló elkészítésében, illetve lektorálásában is. Publikációs, illetve segédszerkesztői feladatokat is ellátott Századvég által kiadott Nemzeti Érdek című folyóirat több lapszámának elkészítése során is. 2016 óta rendszeresen szerepel politikai háttér és vitaműsorokban elemzőként, véleményformálóként. Nemzetközi kapcsolatok elemzőként kutatási területe elsősorban az európai politika, ezen belül pedig kitüntetetten Németország és Ausztria. 2018 áprilisában az Európai Néppárt think tankje, a brüsszeli Wilfried Martens Centre for European Studies szervezésében a Brussels Network rendezvénysorozat aktuális rendezvényén adott elő a Brexit utáni EU-ról szóló panelbeszélgetés meghívott szakértőjeként.[5][6]

2018 őszén vezető elemzőként csatlakozott az Alapjogokért Központhoz, ahol folytatta aktív publikációs, illetve televíziós és rádiós műsorokban politikai elemzői, véleményformálói tevékenységét. A Központ munkatársaként elsősorban európai uniós és európai politikai kutatási projekteket irányított. Többek között az ő szakmai tevékenységéhez is kötődik 2018 év végén publikált ENSZ migrációs paktumával kapcsolatos értékelés[7], a 2019 tavaszán bemutatott elemzés a Schengeni Övezet jövőjéről[8], a 2019 decemberében hivatalba lépett Európai Bizottság várható politikai és jogalkotási tevékenységét előrejelezni hivatott elemzés[9], a 2020-ban megalakult osztrák kormány programját értékelő elemzés[10], illetve számos más szakmai anyag, amelyben szerzőként vagy szakmai lektorként tevékenykedett – ezek elérhetőek az Alapjogokért Központ honlapján.

2019 nyarán jelent meg az Európa és a migráció című [11]Magyarországon hiánypótlónak számító tanulmánykötet a Zrínyi Kiadó gondozásában. A kötetben, amelyet a téma kiemelt hazai szakértői (Besenyő János, Miletics Péter, Orbán Balázs) szerkesztettek, a Németország és a migráció viszonyát bemutató könyvfejezet szerzője.

2020 májusától 2021 júniusáig a Danube Institute kutatási igazgatója volt, itteni tevékenységéhez kötődik az intézet három kutatócsoportjának (Geopolitikai, Nemzeti Szuverenitás, Kereszténység és Demokrácia) kutatócsoportjainak, illetve elemzőcsoportjának létrehozása is, amelyek számos kutatást és elemzést publikáltak magyar, illetve angol nyelven.

2021 júliusától a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője.

Saját tartalmai, megszólalásai, írásai elérhetők a Facebook oldalán, illetve Youtube csatornáján.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Macedóniai és görögországi tanulmányút – helyzetelemzés – Migrációkutató Intézet (hu-HU nyelven). www.migraciokutato.hu. (Hozzáférés: 2020. július 15.)
  2. Századvég - A nemzetközi indexeknek komoly hiányosságai és korlátai vannak (magyar nyelven). Századvég. (Hozzáférés: 2020. július 15.)
  3. Az NGO-k mint politikai szereplők (magyar nyelven). Századvég. (Hozzáférés: 2020. július 15.)
  4. Századvég - Századvég Ötletműhely (magyar nyelven). Századvég. (Hozzáférés: 2020. július 15.)
  5. Martens Center Activity Report 2018.
  6. IS THERE A THIRD WAY? POST-BREXIT FUTURE OF THE EU PROJECT - Foundation for a Civic Hungary. Martens Center, 2018.
  7. TOVÁBB ÉL A BEVÁNDORLÁSPÁRTI PARADIGMA NÉMETORSZÁGBAN (hu-HU nyelven). Alapjogokért Központ. (Hozzáférés: 2020. július 15.)
  8. Megmenteni Schengent ​ (hu-HU nyelven). Alapjogokért Központ. (Hozzáférés: 2020. július 15.)
  9. Új európai bizottság: Óvatos optimizmus (hu-HU nyelven). Alapjogokért Központ. (Hozzáférés: 2020. július 15.)
  10. De boldog lesz-e Ausztria? (hu-HU nyelven). Alapjogokért Központ. (Hozzáférés: 2020. július 15.)
  11. Európa és a migráció (magyar nyelven). shop2015.hmzrinyi.hu. (Hozzáférés: 2020. július 15.)