Szerkesztő:Rsfzs5/Bartlett-próba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A statisztikában a Bartlett-próba (lásd Snedecor és Cochran, 1989) segítségéval eldönthetjük, hogy a minták egyenlő varianciájú populációkból származnak-e. Ha a populációk varianciája azonos, azt homoszkedaszticitásnak vagy homogenitásnak nevezzük. Néhány statisztikai próba, például a varianciaanalízis, azt feltételezi hogy a vizsgált populációk varianciája azonos. A Bartlett-próba segítségével ez a feltételezés igazolható.

A Bartlett-próba során null- és alternatív hipotézist állítunk fel. E célból számos vizsgálati eljárást dolgoztak ki. Az átlagos négyzetes hiba (Mean Square Error = MSE) tesztelési módszere, illetve becslőfüggvények miatt érdemes a Bartlett-próbát használni. Ez a vizsgálati módszer azokat a statisztikai eseteket veszi alapul, amelynek mintavételi eloszlása megközelítőleg Khí-négyzet eloszlás k-1 szabadsági fokkal, ahol k az n1, n2... nk méretű véletlenszerű minták külöbzöző varianciájú független normál populációkból származnak.

Bartlett-próba érzékeny a normális eloszlástól való eltérésre. Vagyis ha a minták nem normális eloszlású populációkból származnak, akkor a Bartlett-próba csak a nem-normál eloszlás tesztelésére használható. A Levene-próba és a Brown-Forsythe-teszt alternatíívák lehetnek a Bartlett-próba helyett, mivel kevésbé érzékenyek a normalitástól való eltérésre. [1]

A próba Maurice Stevenson Bartlettről kapta a nevét.


[[Kategória:Statisztikai próbák]] [[Kategória:Varianciaanalízis]]

  1. NIST/SEMATECH e-Handbook of Statistical Methods. Available online, URL: http://www.itl.nist.gov/div898/handbook/eda/section3/eda357.htm. Retrieved December 31, 2013.