Szerkesztő:Rolland/Plovdiv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Plovdiv (bulgárul : Пловдив) a második legnagyobb lakosságú város Bulgáriában Szófia után, 341.873 lakossal. Plovdiv megye közigazgatási központja, Bulgária déli részének fontos pénzügyi központja, illetve az egykori Észak-Trákia régió lefontosabb telepűlése.

Földrajza és neve[szerkesztés]

Plovdiv település a Marica folyó völgyében, Észak-Trákia középső részén található. A város hosszú történelme alatt sok embernek adott otthont, így több neve is van a településnek: Eumolpias vagy Pulpudeva trákul, Philippoupoli vagy Philippoupolis görögül, Filibe [[Török nyelv|törökül). A 20. század elején a város megnevezése angolul is Philippoupolis volt.

Történelem[szerkesztés]

Plovidv egyike Európa legöregebb városainak, idősebb mint Róma, Athén, Kárthágó vagy Konstantinápoly. Régészek a város területén a Neolitikum korából származó mindennapi eszközöket tártak fel, tehát már Krisztus előtt a 7. században volt ezen a területen település. Ammianus Marcellinus, Plovidv késő-bronzkori írnoka szerint ezen a területen egy trákok által épített, Eumolpiasnak nevezett erődítmény állt. Krisztus előtt 342-ben Nagy Sándor apja, II. Makedón Fülöp foglalta el a várost, aki átnevezte Philippopolisnak, azaz Fülöp Városának. Később felszabadult a trákok alól, majd a Római Birodalomhoz tartozott, ekkor a város neve Trimontium (azaz a Három Domb Városa) volt.