Szerkesztő:Raczrobert/tanya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzeti_Parasztp%C3%A1rt

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bajcsy-Zsilinszky_Endre

A tanya jellegzetes épület- és élettípus a magyar alföldön. A tanyák kezdetben városi és falusi házak gazdasági szerepü külsö tartozékai voltak, ahol csak ideiglenesen tartózkodtan lakói. A gazdák azért építettek tanyát távoli földjeiken, hogy eredményesebben gazdálkodhassanak. A XIX. század közepétöl a legtöbb szétszórt tanyából állandó lakhely lett, és az új tanyák, föleg a szegényeké, már eleve úgy épültek, hogy ott nemzedékek éljenek, szülessenek és halljanak.

A tanyák többsége úgy épült, hogy a lakóház és gazdasági épületek közrefogták a négyszögletes udvart. Így az épületek felfogták a szeleket, és a konyhaajtóból valamennyi gazdasági épületre rá lehetett lárni.

Vidékenként eltérö típusú házak voltak jellegzetesek, más volt az Észak-Alföldön s más Tiszántúlon vagy a Kétvízközt.

A tanya részét képezték a lakóépületen kívül még a gazdasági épületek, céljuk szerint csürök, pajta, istállók, górék, hombárok, kunyhók és cserények.

Terje Rypdal, moers fesztivál 2010

Terje Rypdal (Oszló, 1947 augusztus 23.) norvég gitáros és zeneszerzö, a skandináv dzsessz-zene jelentös képviselöje. Jellegzetes, gyakran torzított elektromos gitárefektjeivel gyakorlatilag meghonosította az elekromos gitárt a modern dzsesszben, amit rendszerint a legtöbb emer inkább a rock zenével asszociál. Számtalan formációban zenélt sok kortársával, klasszikus zenei kompozíciói közé többek között öt szimfónia, két opera valamint zongorára és kürtre írt kompozíciók.

jegyesoktatás


Éamon de Valera

Irish Stew friss petrezselyemmel

Azír főzelék (Irish Stew avagy esetleg püré) hagyományos ír étel, bárányhúsból, krupliból, hagymából és petrezselyemből. Gyakran kerül bele még sárgarépa, fehérgyökér, valamint különböző fűszerek úgy mint kakukkfű és bazsalikom.

Az utóbbi évtizedekben Írországban már nem ették gyakran, mert "szegényember étke", ha valahol étlapon szerepel akkor gyakrabban marhahúsból vagy szárnyasból készült változata.

Brendan Behan 1960

Brendan Francis Aidan Behan, írül: Breandán Ó Beacháin (Dublin 1923, február 9 - Dublin1964 március) az egyik legjelentősebb 20. századi ír színpadi szerző és író volt, újságíróként is tevékenykedett ésIRA-aktivista is volt. Mind angolul mind írül is írt.

A Yukon folyó

A Yukon folyó egy folyó, amely kanadai területen Yukon ered és nagyjából nyugat felé folyik az amerikai Alaszka szövetségi államon keresztül és a Bering-tengerbe torkollik. Maga a Yukon név Gwich'in nyelven anniyt tesz mint nagy folyó.

Flusssystem Yukon[szerkesztés]

Der Yukon ist mit 3120 Kilometer Länge – gerechnet ab dem Tagish Lake – der fünftlängste Fluss auf dem nordamerikanischen Kontinent. Jedoch bildet der Nisutlin River zusammen mit dem Teslin River und dem Mittel- und Unterlauf des Yukons einen 3185 Kilometer langen Flusslauf. Dieser entspringt einiges weiter östlich in den Pelly Mountains, fließt zuerst nach Süden, mündet im Teslin Lake in den Teslin River und fließt dann – als Teslin – in nordwestliche Richtung, um bei der Ortschaft Hootalinqua in den Yukon einzumünden.


A Rudas gyógyfürdő
A Rudas gyógyfürdő a 19. század közepén

Das Rudas-Bad (sprich Rudasch djódjfürdöhRudas gyógyfürdő) ist ein aud der Zeit der osmanischen Besetzung Ungarns erhlatenes Thermalbad in Ungarn, Budapest und hieß auf türkisch (ilidzsá oder kaplidzsá). Es liegt unweit der Elisabeth-Brücke in Buda. Das im Originalzustand erhaltene Bad ist auch von kunsthistorischem Interesse. Der Bau befindet sich direkt über der Quelle, da nach der Auffassung der türkischen Gläubigen zum Baden nur fließendes Wasser benutzt werden durfte.