Szerkesztő:Porrima/Cikkek szerkesztése/Szomszédok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Klamár házaspár[szerkesztés]

Klamár úr
Megjelenési információk
Első megjelenése81. fejezet
Utolsó megjelenése83. fejezet
Távozásának okaaz alakító színész halála
MegszemélyesítőjeKépessy József
Epizódok száma3
Klamár úr adatai
Születési neveKalmár
Felesége
NeveMrs. Klamár
MegszemélyesítőjeÁgh Éva
Első megjelenése81. fejezet
Utolsó megjelenése82. fejezet
Epizódok száma2

Deziré egy utazási iroda vezetőjeként "Egy nap egy családnál" szlogennel Magyarországra látogató magyarok vendégül látását találja ki, és erre a célra a Takács családot akarja megnyerni Alma segítségével. Némi vita után elvállalják a feladatot: Pista bácsi a látogatóknak bemutatja Budapestet, Lenke néni pedig finom házi koszttal várja őket. Első vendégük a Klamár házaspár, akik 42 éve vándoroltak ki Brazíliába. Budapest nevezetességeinek megtekintésekor a Gellért-hegyre is eljutnak, ahol Pista bácsi egyebek mellett elmeséli a Szabadság-szobor legendáját is.

Klamár úr úgy tervezi, hogy nagyobb összeg befektetésével és a brazíliai magyarok szervezésével a jelenlegi ötletet komolyabb vállalkozássá lehetne fejleszteni, amiről Dezirével és Takácsékkal megállapodást is köt. Sajnos az elképzelés nem valósul meg, mert nem sokkal később hírt kapnak arról, hogy Klamár úr a harmadik szívinfarktus következtében Brazíliában elhunyt.[1]

Charlotte[szerkesztés]

Charlotte Smith
Megjelenési információk
Első megjelenése60. fejezet
Utolsó megjelenése61. fejezet
Távozásának okavisszautazik Amerikába
MegszemélyesítőjeBékés Itala
Epizódok száma2
Charlotte Smith adatai
Születési neveKovács Sári

Virág doktor Etussal fagylaltozik, amikor valaki hátulról befogja a szemét: 20 éve nem látott barátnője az, aki hazalátogatott Amerikából. Azonnal közli a férfival, hogy együtt fognak szórakozni, mire az Etust, mint feleségét mutatja be. A művésznő nem tagadja meg önmagát: bejelenti, hogy kisbabájuk is van. Ehhez kölcsön kéri unokáját, Flórát. A helyzet akkor oldódik meg, amikor Charlotte elmegy a stúdióba kozmetikai kezelésre, és Gábor - megtudva hogy gazdag amerikai nő - üzletet szimatolva kapcsolatot kezdeményez vele. Ezt követően szakít Virág doktorral, aki ennek nagyon örül.

Charlotte révén jön létre a Stúdió egyik komoly akciója, "A tengeren túl már várja valaki". Gazdag amerikai urak és vállalkozó magyar hölgyek kapcsolatát szervezik - kizárólag házasság céljából.

Lillácska[szerkesztés]

Lillácska
Megjelenési információk
Első megjelenése50. fejezet
Utolsó megjelenése.fejezet
MegszemélyesítőjeSchubert Éva
Epizódok száma93

Sümeghy Oszkár operaénekes a lakásán énekórákat ad a jelentkezőknek. Egyikük korban hozzáillő hölgy, Lillácska, akibe a művész szerelmes lesz, de ez a kapcsolat végig csak baráti marad. Az első időszakban Sümeghy gyönyörű virágokat küld neki, drága éttermekbe viszi, amit nem győz anyagilag. Ez odáig fajul, hogy festményeit zálogházba viszi, sőt az elmaradt számlabefizetés miatt távollétében a végrehajtó is megjelenik a lakásán. Amikor este megérkeznek Lillácskával, Bőhm négyszemközt szeretné közölni a rossz hírt, de a művész csak sürgeti, így Lillácska felháborodva elrohan.

Oszkár felkeresi Lillácska butikját, ám a tulajdonosnővel találkozik, és kiderül, hogy mindketten szépítették valós helyzetüket, így azután kibékülnek.

A következő nagy lehetőség akkor adódik, amikor Lillácska elmegy Oszkár egyik fellépésére, ahol az énekes nagy sikert arat. Amikor a Lantos utcai ház kapujába érnek a szép szavak legyőzik a hölgy maradék tartózkodását és felmenne a művész lakására, ám az hiába keresi a kulcsot, azt az öltözőben felejtette. Bőhm úr se tud segíteni, mivel éppen kórházban van.

Mágenheim Flóra[szerkesztés]

Flóra
Megjelenési információk
Első megjelenése42. fejezet
Utolsó megjelenése331.fejezet
MegszemélyesítőjeNicsovics Franciska
Epizódok száma135

A Mágenheim család kisbabát vár, és némi komplikáció után a 41. fejezet azzal zárul, hogy Ádám és Etus a folyosón várakoznak izgatottan, amikor a szülőszobából felhangzik a csecsemő sírása.

Zoltán - nőgyógyász[szerkesztés]

Zoltán
Megjelenési információk
Első megjelenése32. fejezet
Utolsó megjelenése77. fejezet
MegszemélyesítőjeNagy Sándor Tamás[j 1]
Epizódok száma7

A Mágenheim család második gyerekének jövetele kissé körülményesen jut az atya tudomására: Mivel a terhesség elején Juliék együtt voltak Karesszal, akinek viszont a nagyobbik gyereke rózsahimlős lett, ezért a helyzet tisztázódásáig nem mondták meg az örömhírt Ádámnak. Ő viszont egy alkalommal összetalálkozik Zoltánnal, aki célozgat arra, hogy ilyen helyzetben nem szerencsés dolog külföldre menni. A doktor lassan összerakja a mozaikdarabkákat, és nagy csokor virággal lepi meg feleségét. Zoltán Juli terhessége folyamán még két alkalommal kap szerepet.

A nőgyógyász kapcsolatba kerül #Karakas Ágnes építésszel, akit el is jegyez. 1988. december 29-én az orvosok előszilvesztert tartanak, ahol együtt van Zoltán és menyasszonya, valamint Karesz a feleségével. Megérkezik #Dr. Nagy Éva #László mentőtiszt kíséretében, aki rögtön átlátja a helyzet veszélyességét, és azzal az ürüggyel, hogy a kocsiban maradt a pezsgő, lemegy az utcára: az érkező Mágenheim házaspárt tájékoztatja, mire azok hazamennek.[2]

Jutka szeretne gyereket, ezért tanácsot kér Mágen doktortól, aki ez ügyben Zoltánnal akar beszélni. Az utóbbi megemlíti menyasszonyának, hogy Ádám négyszemközti találkozóra hívja: Ágnes arra gondol, hogy az orvos korábbi próbálkozásairól akarja tájékoztatni a vőlegényt, és megelőzésképpen azt állítja, hogy Ádám akarta őt megkörnyékezni. Ezt Zoltán meg is kérdezi kollégájától, aki úri módon tér ki a válasz elől. Jutka Zoltán orvosi tanácsait megfogadva teherbe esik: az eredmény közlésekor látható a sorozatban utoljára a nőgyógyász.[j 2]

Nagy Csaba[szerkesztés]

Csaba tanár úr
Megjelenési információk
Első megjelenése50. fejezet
Utolsó megjelenése. fejezet
MegszemélyesítőjeBöröndi Tamás
Epizódok száma121

Nagy Csaba magyar-történelem szakos tanár a március 15-i ünnepségen találkozik valamikori egyetemi társával, Vágási Jutkával, és megtudva, hogy ott nagy szükség van tanárra, jelentkezik Hável igazgatónál.

Szűcs úr[szerkesztés]

Szűcs úr
Megjelenési információk
Első megjelenése13. rész
Utolsó megjelenése43. fejezet
MegszemélyesítőjeSörös Sándor
Epizódok száma5
GyermekeiSzűcs Pisti
MegszemélyesítőjeLéner Tibor
Epizódok száma2

A hetedik osztályos Szűcs Pisti, Mágenheim Julcsi osztálytársa énekórán Mozart helyett magnóján könnyűzenét hallgat, a tanárnő kérdésére szemtelenül válaszol, ezért beírnak az üzenőfüzetébe. Másnap édesapja bejön az iskolába panaszt tenni: az igazgató irodájába kéri Vágási tanárnőt. A kellemetlen szóváltás után Szűcs úr a tanács művelődési osztályán dolgozó sógornőjére hivatkozva fenyegető kijelentést tesz Hável igazgató felé.

Amikor az osztály színházba megy, Pisti rosszul lesz. Vágásiné Julcsi kíséretében taxival hazaviszi a gyereket, de apjától a taxiköltséget sem fogadja el. Egy hónappal később Szűcs apuka ismét bemegy az iskolába azzal a szándékkal, hogy honorálja a tanárnő fáradozását, de az átadásra szánt pénzösszeget - Béla bácsi javaslatára - az igazgatónak adja át: ebből tudják megvásárolni a tanulók számára a mikulásajándékot.

A téli szünet után Vágási tanárnő kérdezgeti a gyereket, hogy milyen ajándékot kaptak, de Szűcs úr másik fia, Gabi válasz helyett sírva fakad. Később elmondja Jutka néninek, hogy édesanyja éppen Karácsonykor öccsével, Pistivel együtt véglegesen elhagyta a családot, külföldre mentek. Ő attól fél, hogy ezután intézetbe fog kerülni. Nem sokkal később - részben a rossz bizonyítvány miatt - eltűnik. Apja mindenhol keresi: a tanárnőhöz is eljön, mivel előző nap ő kísérte Gabit a házukig, de az nem ment fel a lakásba. A fél Lantos utca keresi a gyereket, akit végül a rendőrség segítségével a házuk egyik közös helyiségében találnak meg.

Szűcs apukával a sorozatban utoljára - közel egy év elmúltával - azon az osztályfőnöki órán találkoznak a nézők, ahol a gyerekek továbbtanulási lehetőségeit beszélik meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A színész a Szomszédok stáblistáiban születési nevén szerepel: művészneve Ádám Tamás
  2. A sorozat stáblistáiban meglehetősen sok baki van, de Zoltáné egyedülálló: az 51., 52, és 54. fejezet listáiban is szerepel a neve, de ő maga az epizódban nem látható, nem hallható. Ez lehet az oka annak, hogy az IMDb oldalán olvasható szerepszám gyakorlatilag téves.

Források[szerkesztés]

  1. 88. fejezet
  2. 44. fejezet