Szerkesztő:Nervinv2/Buchholz relé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Buchholz relé keresztmetszete. Jól megfigyelhetőek az úszók (műanyag gömbök) illetve az olajszintet mérő nívópálcák

A Buchholz relé egy transzformátor védelmi berendezés, ami olajjal hűtött transzformátorok olajterében keletkezett hibák jelzésére szolgál. A berendezést a trafó olajtartályában helyezik el. A relét Max Buchholz (1875–1956) találta fel 1921-ben, 1940 óta használják.

Működési elve[szerkesztés]

A folyadékokban az anyag természetes módon áramlik, a melegebb része felfelé, a hidegebb része lefelé. A transzformátorokon, a fő olajtér felett elhelyezett olajtartályba áramlik fel a felmelegedett olaj, majd ott lehűlve áramlik vissza a tekercsekhez. Ha az olajtérben villamos ív keletkezik, akkor az olajból gáz(hidrogén) fejlődik, ami az olajtartály tetején gyűlik össze, onnan kiszorítva az olajat. Ha a transzformátor zárlatos lesz, akkor a tekercselése erőteljesen melegedni kezd, ami hirtelen olajáramlást indít meg, aminek sebessége többszöröse az üzemi állapotban áramló olaj sebességének. Többek közt ezen két tényező alapján működnek a Buchholz relék, két fokozatban:

Első fokozat[szerkesztés]

Gázfejlődés esetén a felső úszó kikerül az olajból, és megdől, ami jelzést ad a kezelőnek. Ilyenkor a kezelő feladata eldönteni, hogy hogyan avatkozik be. Szintén egy jelzés kerül leadásra, ha -pl. olajszivárgás miatt- lecsökken az olajszint, és emiatt került ki az úszó vagy a nívópálca az olajból.

Második fokozat[szerkesztés]

  • Zárlat esetén: zárlati áramok mellett az olaj gyors áramlásnak indul. Az alsó úszóra van erősítve egy ún. torlólemez, amit meglök az áramló olaj, így elfordítva az úszót. Ez jelzést ad a védelemnek, ami azonnal lekapcsolja a transzformátor megszakítóit.
  • Olajszint csökkenés esetén a második nívópálca is jelez, illetve ha annyira sok olaj elfolyik, akkor az alsó úszó is kikerülhet az olajból, és megdőlhet, evvel jelzést adva.

Használata Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon a MAVIR szabályzata alapján minden 1 MVA-nál nagyobb teljesítményű transzformátort el kell látni Buchholz relével.