Megszakító

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A kismegszakító rajzjele

A megszakító egy olyan eszköz, ami lekapcsol, ha az adott áramkörön nagy áram folyik keresztül. Ez általában akkor fordul elő, ha túl sok eszköz van egyidőben bedugva, vagy ha egy jelentős áramigényű gépet működtetnek, illetve rövidzárlat esetén. A megszakítókat az elosztószekrénybe szerelik.

Néhány speciális megszakító figyelemmel kíséri a feszültségszintet, és kikapcsolja a berendezést, ha túl magas feszültséget észlel. A megszakító ugyanazt csinálja, mint a biztosító, de azzal ellentétben a megszakítót nem kell cserélni, csak vissza kell kapcsolni, kivéve, ha például nagyon magas áram folyik rajta keresztül rövidzárlat vagy villámcsapás következtében, amelyek károsíthatják az áramköri megszakítót.

Megszakító típusai[szerkesztés]

Kisfeszültségű megszakítók (kismegszakítók)[szerkesztés]

A kismegszakító részei

A kisfeszültségű (kevesebb, mint 1000 V AC) típusokat leginkább a háztartásokban, kereskedelmi épületekben és különféle ipari létesítményekben alkalmazzák.

A kismegszakító (angolul Miniature circuit breaker, rövidítve: MCB) névleges árama nem több, mint 100 A. A kioldási jellemzők általában nem állíthatók. Termikus vagy termikus-mágneses működésűek.

  1. Működtető kar
  2. Működtetőszerkezet
  3. Érintkezések
  4. Csatlakozó csavarok
  5. Bimetál - leválasztja az érintkezést reagálva kisebb, hosszabb távú túlterhelésekre
  6. Kalibráló csavar - lehetővé teszi a gyártónak, hogy pontosan beállítsa a kioldóáramot az eszköz összeszerelése után
  7. Zárlati kioldó tekercs
  8. Ívoltókamra

Nagyfeszültségű megszakítók[szerkesztés]